Rahim ameliyatı

Rahim ameliyatı

Annem 49 yaşında ve her iki yumurtalığında kist tesbit edildi. Yapılan tetkikler sonucunda ameliyat olması söylendi. Bunu anneme nasıl anlatacağımızı bilmiyoruz? Hemen söylememiz gerekiyor

Yaşantımız boyunca karşımıza çıkabilecek olumsuzluklara karşı ne yazık ki her zaman hazır olamayabiliriz. Bizi mutlu kılan, sevince boğan sürprizler olduğu gibi, aniden ortaya çıkan hastalıklar, kazalar olabilir. Önemli olan sonucu iyi veya kötü olan bu değişiklikleri zaman içinde kabullenmek ve buna ayak uydurmak. Annenizde hiç beklenmedik zamanda ortaya çıkan ameliyat kararına psikolojik olarak hazır olmayabilir. Böyle durumlarda hasta ile ailesi ve hekimi arasında iyi bir iletişiminin kurulması şarttır.
Bayanların birçoğu rahim ameliyatı sonucu adetten kesilecekleri, eşlerinin yaklaşımlarının değişeceği ve yaşlanacakları düşüncesi içinde olduklarını belirtirler. Bazı hastalar cezalandırıldıkları hissine dahi kapılırlar. Ayrıca en iyi eğitimli olanı bile kendi vücudu ve organları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir ve bir tedirginlik hisseder. Bir bayanın rahim ameliyatını kabullenmesi yaşına, kişiliğine, vakalara yaklaşım tarzına, çocuk sayısına ve isteğine, bu ameliyatı geçirmiş olan arkadaşlarının ve akrabalarının deneyimlerine bağlıdır.
Ameliyata hazırlanmış olan hastalar, hazırlanmamış olanlara kıyasla ameliyat sonrası daha az ağrı hissederler, ilaç ihtiyaçları daha az olur ve hastanede kalış süreleride daha kısadır. Hastanın hazırlanmasında amaç “herşey iyi olacak” şeklinde bir güven vermek değildir. Hastaya neden ameliyat olması gerektiği ve bunun sebepleri tek tek anlatılmalıdır. Yine ameliyat olmaz ise bunun sonuçları, geçen gereksiz zaman kaybı ve gecikmiş vakalarda alınan sonuçların çok yüz güldürücü olmadığı açıkca belirtilmelidir. Bu konularda yeterince bilgilendirme yapılacak olursa mevcut sıkıntıların kaybolacağı kanısındayım.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp