Pyüri Nedir?

Pyüri Nedir? : İdrara bol lökosit karışması demektir (pyuria). Günlük idrarla yaklaşık olarak bir milyon lökosit çıkar. Bu bakımdan, normal idrar sedimentinin mikroskopik incelenmesinde, birkaç lökosit bulunması doğal sayılır.Pyüri, üriner enfeksiyonun en az değişen semptomudur. Génital organların enfeksiyonunda da bulunabilir. Pyürinin azlığı veya çokluğu enfeksiyonun önemi ile paralel değildir. Hatta çocukta, pyürisiz üriner enfeksiyon olabileceğini unutmamak gerekir. Kapalı pyonefrozda, tam tıkanma nedeniyle, pyüri bulunmayabilir.

Lökositler glomerülden başlayarak üriner sistem boyunca ve génital organlardan da idrara bulaşabilir. İdrara karışan lökositler çok az olabilir ve mikroskopik inceleme sonucu görülebilir (mikroskopik pyüri). Lökositler çok sayıda ise idrar, gözle görülecek kadar bulanıktır (makroskopik pyüri). Yoğun pyüride ise idrar boza görünümündedir (massif veya profüz pyüri). idrar sürekli bulanık olduğu gibi, açılıp kapanan pyonefrozda zaman zaman bulanıktır.Yenidoğan erkek çocukta pyüri, kıza oranla daha sıktır. Konjenital anomali veya taşa bağlı üriner obstrüksiyonda enfeksiyon eklenmesi pyüri nedeni olur. Vesikoüreteral reflux, inatçı ve yineleyen pyüri nedenidir.

PYÜRİ ODAĞININ SAPTANMASI. Pyüri odağı, basit gözlemle kuşkulu, laboratuvar incelemeyle, radyolojik, ultrasonografik ve endoskopik girişimle kesin olarak saptanabilir. Pyürinin miksiyonla ilişkisi bulaştığı yer konusunda kabaca fikir verir, idrarın hangi bölümünün bulanık olduğu hastadan öğrenildiği gibi aynı idrarı iki ayrı kapta toplayarak pyürinin inisial, terminal veya total olduğunu görme olanağı vardır. İdrarın ilk bölümüne lökositler, ön uretradan bulaşır. Bu durum uretral akıntı ve meatal kabuklanmayla birliktedir (uretrit). Prostatik uretra ve mesane boynu enfeksiyonunda görülen terminal pyüride idrarın sonu bulanıktır, idrarı baştan sona bulandıran total pyüri kaynağı böbrekler ve mesanenin enfeksiyon hastalıklarıdır.

Örneğin mesane diverti- külünde iki zamanlı idrarın sonu daha koyudur. Çünkü ilk bölümü mesaneden gelen idrar, sona kalanı ise divertikülden gelendir.Beklemiş idrarda koyu çökelti, pyürinin böbrek kökenli olduğuna kanıttır. Bu durumda mesane yıkamakla kolay temizlenir. Mesaneden gelendeise fibrin parçaları kolay ayrılmaz, temizlenmesi de uzun sürer. Mikroskopik incelemede silendirlerin de bulunması, pyürinin böbrekten geldiğini gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp