Psöriyazis

Psöriyazis, ABD 'de popülasyonun %12'sini etkileyen, sık görülen kronik inftamatuvar bir dermatozdur. Bazen artrit, miyopati, enteropati, spondilitik kalp hastalığı ile birliktelik gösterir.

Patogenez

Psöriyazis genetik eğilim ve çevresel faktörlerin katkısı olan immünolojik bir hastalıktır. Tetikleyici antijenlerin organizmarun kendisine özgü ya da çevresel olup olmadığı bilinmemektedir. Dermal CD4+ T Hı hücreler ve epidermiste biriken CD8+ T hücreleri dahilolmak üzere duyarlaşmış T hücre popülasyonları deriye gelir. Bu hücreler sitokinler ve büyüme faktörleri salgılayarak keratinosit hiperproliferasyonuna ve böylece karakteristik lezyonların ortaya çıkmasına neden olurlar. Hassas kişilerde lokal travma, psöriyazis lezyonlarının ortaya çıkmasını indükleyebilir. Bu olay Koebner fenomeni olarak adlandınlır. Travma, lokal bir inftamatuvar yanıt indükleyerek lezyon gelişimini kolaylaştırabilir. Son zamanlarda geliştirilen ve hemen sadece ağır psöriyatik artrit ile sınırlı olarak kullanılan tedaviler T hücre biyolojisinin anlaşılmasında kaydedilen ilerlemelerden yararlanmaktadır. Klinik olarak yararlı birçok ajan (1) T hücre aktivasyon ve proliferasyonunu; (2) T hücre göçü ve keratinositlerin T hücreleri ile interaksiyonunu ve (3) tümör nekroz faktörünün reseptörüne bağlanmasını bloke eder ve böylece T hücre fonksiyonlarını inhibe ederek etki gösterir.

Morfoloji

Belirgin epidermis kalınlaşması (Akantoz), retelerin (interpapiller epidermis uzantıları) düzenli biçimde uzaması görülür. Bu aşağı doğru uzama "bir süpor üzerinde sıralanmış test tüplerine" benzetilmiştir. Epidermal hücrelerde bölünme hızının artışı ve matürasyon eksikliği granüler tabakanın ortadan kalkmasına ve yüzeyde yaygın parakeratotik skuam görülmesine neden olur. Dermal papillaların üzerinde bulunan epidermis bölümü (suprapapiller epidermis) incelmiş, papillalardaki damarlar genişlemiş ve kıvrıntıltdır. Plakların yüzeyindeki skuam kaldırıldığında suprapapiller epidermis zedelenir, bu damarlar kolaylıkla kanar ve noktasal kanaryaların görülmesine neden olur (Auspitz belirtisi). Nötrofiller spongiyoz gösteren yüzeyel epidermiste (Kogoj püstülleri) ve parakeratotik keratin tabakasında (Munro mikro abseleri) küçük topluluklar oluşturur. Benzer değişiklikler yüzeyel mantar infeksiyonlarında da görülebileceğinden, ilk kez psöriyazis tanısı konulacak vakalarda bu olasılığın özel boyalar kullanılarak ekarte edilmesi gereklidir.

Klinik Bulgular


Psöriyazis en sık olarak dirsekler, dizler, saçlı deri, lumbosakral bölge, intergluteal yarık ve glans peniste görülür. Tipik leryon yüzeyinde karakteristik gümüş renginde kolay ayrılabilen skuamlar bulunan iyi sınırlı, pembe veya saman rengi bir plaktır. Psöriyazis hastalarının %30'unda pitting (tırnak yüzeyinde çok küçük çukurlanmaların bulunması), onikoliz (tırnağın yatağından ayrılması), kalınlaşma ve kırılmanın eşlik ettiği sarı kahverengi renk değişikliği gibi tırnak değişiklikleri görülür. Vakaların çoğunda psöriyazis sınırlı dağılım gösterir. Ancak bazen yaygın ve ağır olabilir. Psöriyaziste lezyonların ağırlığı ve tutulum patenine göre tanımlanan bir dizi klinik subtip mevcuttur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp