prostat kanseri nedir belirtileri nelerdir

Prostat Büyüklüğü

Prostat erkeklerde mesane çıkımında yer alan ve dış idrar kanalını(üretra) çepeçevre saran bir salgı bezidir. Temel görevi spermin yaşaması ve hareketliliği için uygun ortamı oluşturan meninin üretimine katkıda bulunmaktır. Normal büyüklüğü 15-20 gr kadardır.Yaşlanma ile birlikte çoğu erkekte prostatta doğal bir büyüme süreci başlar. Tüm erkeklerde şikayete yol açmasa da 50 yaşın üzerindeki erkeklerin %50 sinde, 80 yaşın üzerindeki erkeklerin de %80'den fazlasında prostat büyümesine rastlanır.

Prostat hastalıkları 3 ana şekilde karşımıza çıkabilir. Bu hastalıklar birbirinden bağımsız gelişirler.Biri diğerini tetiklemez. Yani iyi huylu prostat büyümesi prostat kanserine dönüşmez.Ancak aynı hastada hem iyi huylu hemde kötü huylu hastalık bir arada aynı anda ya da farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.

1- Prostat bezi iltihapları (Prostatitler): Görece daha gençlerde karşımıza çıkar. İdrar yaparken ağrı, yanma, idrar yaptıktan sonra rahatlayamama hissi ve boşalma sırasında ağrı ile karektezidir.
2- İyi huylu prostat büyümesi(BPH)
3- Prostat kanseri (Kötü huylu prostat hastalığı)

Prostatın büyümesi ile idrar kanalına(üretra) bası ve idrar akışına karşı tıkanıklık ortaya çıkar.Böylece idrarın mesaneden atılışında zorlanma başlar. Bu noktada daha önemli olan prostatın büyüklüğü değil yarattığı tıkanıklığın derecesidir. Bazen küçük prostatlar da ciddi tıkanıklıklara yol açabilmektedirler. Prostatın büyüklüğü sadece tedavi seçiminde önem kazanabilmektedir.

Prostatın iyi huylu büyümesinin hastada yaptığı şikayetler çok farklı olabilmektedir. Bu şikayetler özellikle hastaların günlük, sosyal ve iş yaşantısına yaşantısına çok olumsuz etkilere yol açabilir. Daha ileri safhalarda ise yaşamı dahi tehdit edebilecek sonuçlara varabilen olumsuzluklar görülebilmektedir. (Bakınız sağdaki liste)

Hastalarda öncelikle prostat kanseri ve prostat iltihabı olup olmadığı ortaya konmalı. Sonrasında prostat büyümesine bağlı tıkanlığın derecesi ve prostatın büyüklüğü belirlenmeli ve de eğer gerekiyorda hastaya uygun tedavi seçenekleri belirlenmelidir.

İyi huylu prostat büyümesi tanısı muayene ve ilk basamak tanı testleri sonrası kesin olarak ortaya konur. Şüpheli ve karışık durumlarda daha farklı tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.Yapılan testler hem tanı hem de tedaviye yön vermekte kullanılırlar.

45 yaşından büyük her erkek hiçbir yakınması olmasa dahi mutlaka yılda bir kez üroloji kontrolünden geçmesi son derece önemlidir. Böylelikle gizli tanı konmamış prostat hastalıkları daha başından tanınmakta ve hiç sorunsuz tedavi edilebilmektedir.

İyi huylu prostat büyümesi günümüzde çok iyi şekilde ve çok az bir ameliyat riskleri ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi seçenekleri hastadan hastaya büyük farklar gösterebilir. Bu nedenle yakınması olan hastalar kulaktan duyma değil mutlaka Ürolog doktor kontrolünde tedavi görmelidirler. Rastgele alınan ilaçlar yanlış etkilere ya da asıl tedavinin geçikip daha büyük sonunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Üstelik uygulanacak tedavi, zaman içinde de değişebilmektedir.Bu nedenle periyodik kontrollerin aksatılmaması da gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp