Prostat Biyopsisi

Aşağıdaki makalemizde prostat biyopsisi sonrası dikkat edilecek hususlar ve prostat biyopsisinin yapılış nedeni hakkında bilgiler yer alıyor.
Transrektal Ultrason Eşliğinde Biyopsi Nedir?
Ultrason eşliğinde makattan girilerek prostattan parça alınmasıdır

Kimlere Yapılır?

PSA yüksekliği olan ve/veya parmakla prostat muayenesinde prostatında nodül veya sertlik saptanan hastalara uygulanır.

Yapılış Nedeni Nedir?


Prostat büyümesi genellikle iyi huylu bir büyüme şeklindedir. Prostat büyümesine bağlı belirtilerin meydana gelmesi sosyal yaşamı etkileme dışında önemli bir sağlık sorununa yol açmayabilir.
Çok sayıda kanser türlerinde olduğu gibi, prostat kanserinin de tipik erken belirtileri yoktur. Prostat kanserinin başlangıç aşamasında hasta ilk önce herhangi bir şey fark etmez. Prostat kanseri ancak hastalık iyice ilerleyip idrar yolunu sıkıştırmaya başladığındaki; bu da en geç evrede izlenir, rahatsızlıklara yol açar.

Prostat Biyopsisi Yapılmazsa Ne Olur?

PSA yüksekliğinin sebebi tam olarak anlaşılamaz. Parmakla yapılan muayene sonrasında tespit edilen sertlik ve nodüllerin iyi huylu veya kötü huylu olduğu anlaşılamaz. Hastalığın erken teşhisşansı kaçırılmış olur.
Prostat Biyopsisi Öncesinde Ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Prostat iğne biyopsisi, parmakla muayenede olduğu gibi, makata yerleştirilen bir ultrasonografi alıcısı yardımıyla elde edilen prostat görüntüsü rehberliğinde alınmaktadır. Biyopsi örnekleri bir iğne yardımı ile alınır. Prostat bezinin görüntüsü altında, prostatın her iki kanadından toplam 6 ile 24 adet iğne ile biyopsi örneği alınır. Ayrıca ultrasonografik görüntü altında görülen şüpheli bölgelerden de ayrıca numune alınabilir.İğne ile prostat doku örneklemesi (biyopsisi) prostat etrafına yapılan lokal anestezi altında yapılır. Genel anestezi kullanılmaz. Bu nedenle biyopsi öncesinde aç kalmaya gerek yoktur. Biyopsi yapılma tarihinden en az 8-10 gün öncesinden hiçbir şekilde aspirin ve türevi (aspirin, plaviks, kumadin, vb) kanın pıhtılaşmasüresini uzatan (kanı sulandıran) ilaçlar alınmamalıdır. Bu ilaçlar biyopsi sonrasında da 10 gün süre ile kullanılmamalıdır. Biyopsi öncesinde mutlaka idrar örneği alınarak idrarda ve idrar yollarında enfeksiyon olmadığının ortaya konulması gereklidir. Enfeksiyon varken alınan biyopsilerden sonra yüksek ateş, idrar yapmada zorlanma ve hatta idrar yapamama riskine sahip akut prostat iltihaplanması olabilir. İdrar tahlilinde enfeksiyon olmasa bile biyopsi öncesinde doktorunuz tarafından size antibiyotik başlanacak ve işlem sonrasını da kapsayacak şekilde kullanmanız istenecektir (biyopsiden bir gün önce başlayıp, 3 gün süren). Biyopsi sabahı mutlaka bağırsak temizliği için, doktorunuz tarafından size reçete edilmiş lavman ile bu temizliğin sağlanması gereklidir. Prostat iğne biyopsisi için hastanede yatmak gerekli değildir.İşlem sırasında sol yanınıza yatıp bacaklarınızı karnınıza doğru çekmeniz doktor tarafından istenecek ve bu pozisyonda işlem gerçekleştirilecektir. Doktor tarafından rektuma (makat) hem kayganlaştırıcı hem de lokal anestezik (uyuşturucu) etkisi olan jel sıkılacaktır. Doktor parmakla rektal muayeneyi tekrarladıktan sonra ultrason probu üzerine prezervatif geçirilmiş şekilde rektumdan içeri itecek ve probun üzerindeki özel kısımdan biyopsi iğnesi içeri itilip biyopsi materyalleri alınmaya başlanacaktır. Alınan parçalar daha önce hazırlanmış patoloji kaplarına konulacaktır ve patolojik incelemeye tabi tutulacaktır. Prostat biyopsi örneklerinin patolojik değerlendirilmesi sonrasında elde edilen sonucun yorumlanması için doktorunuzla görüşmeniz gereklidir.

Biyopsi işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Numune alınmasından sonra idrarda, menide ve dışkıda kanama olabilir. Bu kanama zamanla geçecektir. Uzun süren ve şiddetlenen kanama durumlarında mutlaka doktorunuzla irtibat kurunuz. Yukarıda belirtildiği gibi, antibiyotik önlemine rağmen dahi, %0.1 oranında biyopsi sonrasında yüksek ateşlenme, titreme ve idrar yapmada zorlukla seyreden akut prostat iltihaplanması görülebilir. Bu durumda da mutlaka doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp