Prolaktin İlacı

Prolaktin İlacı : Prolaktin hormonu beyinde hipofizin ön lobundan salgılanan bir hormon olup, daha çok süt üretiminden sorumludur. Ancak süt üretim ve salgılamanın dışında adet düzeni ve üreme fonksiyonları üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Prolaktin salgılanmasında artma olduğu zaman adet düzeni bozulmakta ve bazen adetin tamamen kesilebilmektedir. Adetten kesilme yakınması ile kliniğe başvuran hastaların üçte birinde prolaktin düzeyinde yükselme saptanmaktadır.

Klomifen Sitrat: Klomifen ağızdan tablet şeklinde kullanılan ve kan östrojen seviyeleri normal olan hastalarda seçilmesi gereken bir ilaçtır. Östrojen hormonuna çok benzer yapıda bir ilaçtır ve beyindeki hipofiz bezinden, follikül stimule edici hormonun stimüle edilmesine ve dolayısıyla yumurta gelişiminin uyarılmasına neden olur. Tedaviye adetin 3 ile 5'inci günleri arasında başlanır ve 5 gün süreyle günde genellikle 1 ya da 2 tablet alınır. Tedaviye cevap alınmadığı taktirde 5 gün süreyle günde 3 tablete kadar doz arttırılabilinir. Yumurtlama ilacın kesilmesinden 5 ile 12 gün sonra ölçülen progesteron hormonu olup olmadığı bazal vücut ısısı ve adetin 21. Gün ölçülen progesteron hormonu ile kontrol edilmelidir.

Klomifen tedavisi ile hastaların %80 ile %90'ında yumurtlama %40'ında ise gebelik oluşmaktadır. Yalnız yumurtlama problemi olan, diğer tetkikleri normal olan hastalar seçildiğinde, hamilelik oranı daha yüksek olacaktır. Gebeliklerin %6'sı çoğul gebelik (hemen hepsi ikiz) olmaktadır. Düşük ve doğuştan anormal bebek doğurma oranında bu ilacın kullanılmasına bağlı bir artış yoktur. Klomifen genellikle yan etkileri az olan bir ilaçtır. %10 hastada ateş basması görülebilir. Bulantı, karında hassasiyet, başağrısı hafif depresyon, görmede bulanıklık diğer nadir görülen yan etkilerdir. Klomifen tedavisine cevap vermeyen hastalarda human menopozal gonadotropin veya follikül stimüle edici hormon ile yumurtlamanın sağlanması uygun olmaktadır.

Aromataz inhibitörleri

Aromataz inhibitörleri östrojen seviyelerini azaltan ilaçlardır. Letrozole (Femara) ve Anastrozole (Arimidex) yumurtlama tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır. Haplar adetin 3,4 veya 5. gününde başlanılarak 5 gün kullanılır. Gebelik oranları klomifen ile elde edilen ile benzerdir.

İnsülin hassaslaştırıcı ilaçlar

Polikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci ve hiperinsülinemi sık görülmektedir. Klomifen ile çoğu PKOSlu kadın yumurtlasa da bazıları dirençlidir ve alternatif tedavi gerekmektedir. Bu kadınların büyük bölümünde insülin direnci gözlenmektedir. Dört ile altı ay yalnız başlarına kullanıldığında metformin (Glukofaj) PKOSlu kadınlarda düzenli yumurtlamayı ve adetleri sağlamaktadır. Klomifen ile yumurtlamayan PKOSLu kadınların çoğu metformin ilave edildiğinde cevap vermektedir. Gastrointestinal yan etkiler oldukça sıktır ve bulantı, kusma ve ishal içermektedir. Karaciğer ve böbrek fonksiyonları düzenli kontrol edilmelidir. Rosiglitazone (Avandia) ve pioglitazone (Actos) bu amaçla kullanılmaktadır.

Human Menopozal Gonadotropin: (HMG) kasiçi enjeksiyon yolu ile verilen potent bir yumurlamayı stimüle edici ilaçtır. Bu ilaç normaldehipofizden salgılanan follikül stimüle edici hormon (FSH) ve luteinize edici hormonu (LH) içerir. Yumurtalıkları direkt olarak stimüle ederek bir siklusta birden fazla yumurta gelişmesine neden olur. HMG sıklıkla, oral ovulasyon uyarıcı tedaviye (Klomifen gibi) cevap vermeyen, hastalarda kullanılır. Hipofiz bezi hiç çalışmayan hiç FSH ve LH salgılamayan hastalar da bu ilaçtan fayda görüler. Tüp bebek merkezlerinde birden fazla yumurta elde etmek için yine sıklıkla bu ilaç kullanılmaktadır. Tedaviye genellikle adetin 3 ile 5'inci günleri arasında başlanır. Başlangıç dozu genellikle 1 veya 2 ampuldür ve tedavi 7 ile 12 gün sürebilmektedir.

Tüm tedavi boyunca sık olarak ultrasonografi ile gelişen follikül büyüklüğü ve kan östrojen seviyeleri kontrol edilir. Eğer bu testler yumurtalığın HMG tedavisinde yeterince cevap vermediğini gösteriyorsa doz arttırılabilir. Amaç 1 veya 2 follikülün yeterli büyüklüğe ve kan östrojen seviyelerinin uygun düzeye ulaşmasıdır. Bu noktaya ulaşıldığında yumurtlamayı sağlamak için human korionik gonadotropin (hCG) enjeksiyonu yapılır. Eğer çok fazla sayıda follikül gelişmekteyse aşırı stimulasyonu önlemek için hCG enjeksiyonunun yapılmaması uygun olur. Çok yakın takibe rağmen HMG tedavisiyle %20 oranında çoğul gebelik rapor edilmektedir. Tek bir tedavi siklusunda ortalama %15 gebelik şansı verilirken birkaç tedavi siklusundan sonra hastaların %55'inin gebe kaldığı rapor edilmektedir.

Bu tedavinin muhtemel yan etkileri, göğüslerde hassasiyet, karında şişkinlik ve ağrıdır. En önemli yan etki ya da komplikasyon aşırı stimulasyondur. Bu durumda yumurtalıklarda aşırı büyüme, ağrı, karın ve göğüs boşluğunda sıvı toplanması görülebilir. Bu vakaların ancak %1'inde hastanın hastaneye yatırılması gerekir, çoğunda ise bir hafta içinde istirahat ve cinsel ilişkinin yasaklanması ile bulgular kendiliğinden kaybolur. Daha önce de değinildiği gibi, östrojen seviyelerinin aşırı yüksekliği ve çok fazla sayıda follikül gelişmesi durmunda hCG enjeksiyonu yapılmayarak aşırı stimulasyon önlenebilir. Genel olarak 6 tedavi siklusundan cevap alınamadığı takdirde bu tedavinin kesilmesi önerilmektedir.

FSH:

Saf FSH elde etmek için iki yol vardır: İdrardan elde etmek ve rekombinant DNA teknolojisi. Ekstraksiyon ve ayırma teknikleri ilk başlarda HMGden LH‘nın %99‘unun alınmasını sağlıyordu. İlk üriner FSH ürünü 1986 yılında piyasaya sunuldu. Sonrasında daha yüksek saflaştırılmış ürünler geliştirildi. Moleküler biyolojide kullanılan araçlar FSH‘nın rekombinant DNA teknolojisi ile yapımına olanak sağladı. Bu teknolojide FSH yapımını kontrol eden insan DNAsı hamster hücrelerine yerleştirilmiş ve kültür ortamında büyütüldüğünde saf FSH yapımı gerçekleşmiştir. Bu ürünler LH içermez. Recombinant ilaçlar ciltaltına enjekte edilebilir. HMG gibi FSH yumurtalıkta follikül gelişimini uyarır. İlaç firmaları önceden karıştırılmış kullanıma hazır gonadotropin formulasyonları ile hastaların ilaçları toz ve sıvıları karıştırarak hazırlama konusundaki endişelerini gidermişlerdir. Insülin kullanan kişilerin kullandığı kalemlere benzer enjeksiyon kalemleri güvenli, etkin ve hastalar açısından kullanımı kolaydır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp