Postherpetik Nevralji

Postherpetik Nevralji :

Nevralji sinir yollarının biri boyunca duyulan şiddetli ağrı spazmlarından oluşur. Bu spazmlar sinirin zedelenmesi veya tahrişi sonucu ortaya çıkabilir. Ancak birçok vakaların olarak nedeni bilinmemektedir.

Sinirde hiç bir anatomik bozukluk olmadan ağrı başgösterir. Sebebi bilinmeyen nevraljiye temel ya da birincil nevralji, sebebi bilinen nevraljiye ise sentomatik ya da ikincil nevralji adı verilir.

Sentomatik nevralji hastalık yapıcı bölgesel ya da genel etkenlerden ileri gelebilir. Hastalık yapıcı bölgesel etkenler, donma, üşütme gibi ısısal kökenli ya da sıkışma, ezilme, bir sinirin dış bir darbe, yabancı bir cisim tarafın dan irkitilmesi, ur, anevrizma, kırık kemiğin yer değiştiren parçaları, çok fazla sıkıştırılmış, ya da kötü yerleştirilmiş alçı aracı gibi mekanik kökenli olurlar.

Postherpetik Nevralji

Postherpetik nevralji (herpes sonrası sinir ağrısı) akut herpes zoster enfeksiyonundan sonra görülen bir ağrı sendromudur. Hastaların çoğunda herpes zoster (zona) tedavi ile ya da tedavisiz geçer. Zona geçiren insanlarda, deri lezyonu geçtikten sonra ağrı 1-6 ay ya da daha fazla sürüyorsa bu ağrıya postherpetik nevralji (PHN) adı verilir. Zona geçirenlerin, 40 yaşın altındaki kişilerde %20, 60 yaşın üzerindeki kişilerde % 20-50' sinde PHN görülür. PHN tedavisi en zor ağrı sendromlarından biridir. Hastayı o kadar rahatsız eder ki; intiharı bile düşünen hastalar vardır.

PHN, zona enfeksiyonu geçtikten sonra başlar. Şiddetli ağrıyla birlikte uyuşukluk, iştahsızlık, kabızlık, cinsel isteksizlik gibi kronik ağrıya eşlik eden belirtiler vardır. Ağrı herpes zoster ağrısına benzer. Yanıcı, sızlayıcı ve zorlayıcı bir ağrıdır.

PHN; spinal ağrı sendromları, tietze sendromu, kalp krizi, göğüs duvarından kaynaklanan ağrılar ile karışabilir. Ancak hastanın daha önce zona geçirmiş olması ayırıcı tanıda önemlidir.

PHN‘de ağrının mekanizması ile ilgili bir çok görüş ileri sürülmüşse de tam bir mutabakata varılmış değildir.

Tedavisi:

PHN‘ nin tedavisinde antiepileptik ilaçlar, baklofen, antiviral ilaçlar, klorprotoksin, antidepresanlar kullanılmış ancak çoğunda başarılı olunamamıştır.

TENS %20 hastada fayda sağlar, akupunkturun çok az hastada yararı olduğu gözlenmiştir. Hipnoz ağrı şiddetini kısmen azaltabilir. Soğuk uygulamanın yararı vardır.

60 yaşın altındakilerde tedaviye cevap iyidir. En az %20 hastada tekrarlama riski vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp