Popüler Diyetlere Son

Popüler Diyetlere Son : Moda diyetlerin, hep hüsranla sonuçlanmalarına karşı hâlâ gündemde olmaları, buna ek olarak sağlıklı beslenmeye alternatif olarak uygulanmaları ciddi bir sorun. Yaşamda sadece kilo vermeye odaklı olan bu yöntemleri uygulamak ve yaşam tarzını değiştirmeye yönelik önemli stratejileri hedeflememek, şişmanlık sorununu daha da artıracak, çözümlenmesi zor bir karmaşaya doğru gitmesini sağlayacaktır. Bu nedenle metabolik hastalıklarda uzmanlığını yapmış bir beslenme uzmanı olarak sîzlere çok sık kullanılan diyetlerin içerikleri ve nasıl etkiler yarattıkları hakkında bilgiler vereceğim.

Açlık Diyeti
Bazı özel durumlarda insanların başvurduğu 200 kalori ve altında besin tüketerek yaşamını devam ettirmeye dayalı bir diyet sistemidir. Hızla kilo kaybedilir. Ancak yeterli ve dengeli bir besin öğesi alımı sağlamaz. Elektrolit, su ve protein kaybı ile birlikte kalp komplikasyonlarının görülmesine neden olur. Uzun vadede kesinlikle kilo koruma sağlayamaz. Hızlı kilo kaybetmeye bağlı safra kesesi taşı oluşur. Kesinlikle uygulanmaması gereken bir diyet sistemidir

.Atkin’s Diyeti
Bu diyetin özelliği düşük karbonhidrat, yüksek yağ içermesidir. Diyetin karbonhidrat içeriği toplam enerjinin %20’sinin altında olup yağ içeriği ise %55-65 arasındadır. Diyette protein ve yağı yüksek besinler serbest bırakıldığından ortalama bir kişi bu diyetle 2000 kalori almaktadır. Diyet hayvansal proteinlerin (yağlı et, yağlı süt vb...) fazla tüketilmesini önermektedir. Besin öğeleri yönünden son derece dengesizdir. Ne yazık ki Atkin’s ölümünden sonra otopsi yaptırılmaması, yük-141sek hayvansal yağlı gıdaların tüketiminin damar sağlığı üzerine harabi- yetinin diyeti öneren kişi üzerindeki etkilerinin saklanmasına neden olmuştur. Düşük karbonhidrat tüketimi, vücutta böbreklere zarar veren ve açlık durumunda ortaya çıkan, normal insanda görülmeyen keton cisimciklerinin açığa çıkmasını sağlamaktadır. Yüksek hayvansal yağ alımı çok miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı demektir. Kalp sağlığı için en tehlikeli beslenme biçimidir. Bu diyetle iyi beslenme alışkanlıklarını geliştirmek yerine, tamamen kötü beslenme alışkanlıklarını hayatınıza girmesini sağlarsınız.

Çok Düşük Kalorili Diyetler
200 ile 800 kalori arasında besinle beslenilen diyetlerdir. Akupunktur yapan bireyler maalesef bu kaloride beslenme ile kilo verebilmektedir. Hızla kilo kaybı oluşur; haftada ortalama 4 kg gibi. Kesinlikle böyle diyetlerle yaşanamaz. Ekstra olarak vitamin, mineral ve esansiyel yağ asidi desteklerine ihtiyaç vardır. Sıkı medikal takip yapmak gerektirir. Kilo vermenin hızıyla safra kesesi taşı oluşur. Hızlı kilo veriminin sonucu hızlı kilo alimidir ve yaşamda sağlıklı beslenme tarzı ile ilgili bir değişiklik yaptıramaz.

Zone Diyeti
Bu diyetin özelliği karbonhidrat ve yağın diyette kısıtlanması ve daha fazla protein tüketmeyi öneren yöntemlerden biri olmasıdır. Ketojenik özelliği vardır, yani yine Atkin’s diyetinde olduğu gibi vücutta istenmeyen keton cisimlerin oluşmasını sağlar. Dengeli bir diyet değildir. Ayrıca ınsülin hormonunun direncini artıran, kısa vadede sonuç veren, ancak uzun vadede etkin olmayan diyettir.

Düşük Yağlı Diyet
İnsan sağlığının korunmasında toplam enerjinin %30’unun yağlardan gelmesi önerilir. Düşük yağlı diyette bu oran %20 ve altıdır. Bu diyette yağın azaltılması ile vücuda alınan enerjinin azalmasına bağlı olarak ki-mlo kaybının olabileceği düşünülmektedir. Birçok besinin diyetten çıkarılması gerekeceğinden, uzun vadede çok fazla komplikasyon görülmeyebilir. Ancak esansiyel yağ asidi eksikliği hayati sorunların oluşmasına yol açabilir.

South Beach Diyeti
Ben, metabolizmada yetişmiş ve bu konuda uzmanlaşmış bir beslenme uzmanı olarak, bireylerin diyet yaparken kendi toplumunun besinlerini kullanmalarına inananlardanım. Eğer South Beach Diyeti’ndeki gibi yemeklerini özel pişirecek ve her öğün ve her güne ayrı yemek hazırlamaya vakitleri olacaksa yapmalarında sakınca yok. En azından diğer yöntemlere nazaran her besin grubunu içeren bir sistem. Ancak bu diyetin Türk toplumunun beslenme alışkanlıklarını yansıtmadığı kesin. Yani verdiğiniz kiloları yine az miktarda olsa kebap, dondurma veya kek yediğinizde yeniden hızla alacaksınız demektir.

Montignac Diyeti
Bence Türkiye’de en çok okunan ve en çok uygulanan diyet sistemiydi. Besin gruplarından karbonhidratlarla proteinlerin aynı öğünde tüketil- memesine dayanmaktadır. Şunu bilmekte fayda var; besinler eşit oranda olmasa dahi kendi özel yapısı nedeniyle karbonhidrat ve protein hatta bir miktar yağ içerirler. Bence burada yapılmak istenen besinleri ayırarak kişinin günlük alması gereken enerjiyi maalesef yanlış yoldan azaltmaktır. Ancak diyet kilo verdirmede bir nebze başarı sağlamış olsa da, kilo korumaya diğer sistemlerde olduğu gibi hiçbir fayda sağlamamıştır. Aslında bu diyet sistemindeki en büyük hata, kilo vermeye başlayan bireylere beslenme uzmanı olacaklarmış gibi hem çok doğru olmayan hem de karmaşık bilgilerin verilmiş olmasıdır.

Düşük Glisemik îndeksli Diyet
Popüler diyetler içerisinde uygulanabilecek en mantıklı diyet sistemidir. Burada amaç kan şekerini kontrol altında tutarak acıkmanın dahageç olmasını yani tokluk duygusunun daha uzun süre olmasını sağlamaktır. Yeterli ve dengeli beslenme ile en ideal sonuç verebilecek diyet sistemidir.

Porsiyon Kontrollü Diyet
Kişiye göre besin gereksinimleri karşılanmış, sevdiği besinlerle hazırlanmış, ancak sadece doyabileceği büyüklük veya miktarlarda tüketmesi sağlanmış diyet sistemidir. Günlük enerji alımı kısıtlandığından kolay kilo verilmesi sağlanır. Uzun vadede bu sistemi başarı ile oturtabi- lenler, kilo korumada da başarı sağlarlar. Bu sistemde meyve, sebze alimim artırırsanız eksik besin öğesi alma riskinizi de azaltmış olursunuz.

Beverly Hills Diyeti
Yaklaşık 900 kalori içerir. Yüksek miktarda karbonhidrat, çok düşük miktarda protein içerir. Bu diyetin en önemli özelliği yağ içermemesi- dir. Meyve dışında diğer besinlerin hepsi yasaklanmıştır. Protein, B12 vitamini, niasin, riboflavin, kalsiyum, çinko, demir, fosfor ve magnezyumdan yetersiz bir diyettir. Güvenilir olmamanın yanı sıra, besin yetersizliği sonucu malnütrisyon denilen önemli bir hastalık gelişir. Kesinlikle uygulanmamalıdır.

Balık Diyeti
Eklem hastalıkları tedavisinde kullanılmak üzere Dr. Colin tarafından geliştirilmiş bir diyettir. Temel besin olarak balık tüketilir. Çin diyetine benzer. Çin’de romotoid artrit görülme sıklığı düşüktür. Bu diyetin, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak yerine, sadece kilo kaybı sağlayıcı ve eklem hastalıklarını koruyucu olarak bir nebze faydalı olduğu düşünülmektedir. Temelde sağlıklı beslenme ilkelerini öğretmez, sadece koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik kısa sürede uygulanması gereken diyettir.

Bristol Diyeti
Normalde sadece kanser hastaları için yararlı olduğu söylenen vejetaryen stili bir moda diyet türüdür. Çoğu hastalarda besin alıntında azalma ile zayıflamaya neden olduğu için, kilo vermede kullanılmaktadır. Kanser hastası uygularsa, kilo vermeyle birlikte sağlık durumu daha kötü yönde etkilenir. Diğer moda diyetler gibi tedavide uygun değildir.

Elementer Diyetler
Besin öğelerinin basit formlarının karışımlarından oluşan, sindirim ve emilimi kolay olan ticari ürünlerden oluşan zayıflama diyetleridir. Bu ürünler kilo verme amaçlı kullanılmış ve kilo verme yönünde etkinlik sağlanmış olmasına karşın doğal beslenmeden uzak, insan sağlığı kalitesini uzun zamanda negatif etkileyen sistem olduğu için kullanılması sakıncalı, yaşam tarzı geliştirmeyen, sağlıklı beslenme ilkelerinin öğrenilmesini engelleyen bir diyet olduğu için, kullanılmaması önerilir. Zayıflamak isteyen bireylerde bu tür ürünler bağımlılık yapmaktadır.

Pritikin Diyeti
Yine çeşitli toplumlarda çığır açmış, ancak ülkemizde duyulmamış bir diyet şeklidir. Diyet 700-1200 kalori içeren vejetaryen tipi, az yağlı yüksek posalı bir diyettir. Bu diyet B12 vitamini eksikliğine neden olabilir.

Zen Makrobiyotik Diyeti
İnsan sağlık ve mutluluğunun sadece tahıla dayanan beslenme ile mümkün olabileceğine inanan diyet sistemidir. Amaç besin çeşitliliğini aşama aşama kısıtlayarak sadece tahıla dayalı bir diyet uygulamanın doğru olacağı görüşü vardır. Birinci aşamada büyükbaş hayvanların ürünleri, daha sonra kademe kademe bütün hayvansal ürünler diyetten çıkarılır. Daha sonra sebzeler, meyveler ve diğer besin grupları çıkarılarak sadece tahıl ürünlerinin kalması sağlanır. Bu diyet uzun süre uygulanırsa sonucunda iskorbüt (C vitamini eksikliği), anemi, vücut protein düzeyinde azalma, böbrek fonksiyonunda bozukluk ve ölüme sebebiyet verebilir.

Stilman Diyeti
Moda geçerliliği bilimsel olarak olmayan diyettir. Doktorun hızlı zayıflatma diyeti olarak bilinir. Çok yüksek oranda protein içeren diyeti uzun süre kullanmak kalp sağlığını bozar, böbreklerde keton maddelerinin açığa çıkmasını sağlayarak böbrek harabiyetine neden olur. Bu diyet Atkins Diyeti ile aynı riskleri taşıdığından kesinlikle uygulanmamalıdır.Kilolu insanlar artık popüler diyetlerin baskısı altında kilolarını kaybedip tonlarcasım geri almaktadırlar. Bilim, her çeşit besin grubundan, yeterli miktarda almanın uzun vadede sağlıklı kilo vermeyi sağladığını yıllarca anlatmaya çalıştı. Ancak kilolu kişilerin bu zayıf noktasını yakalayan ve sağlık mensubu olsa da beslenme tedavisini kötü amaçla kullanan kişilerin yarattığı bu anormal diyetlerle kısa vadede sonuç yakalanmaya çalışılmaktadır. Unutmayın sağlıklı beslenme dışında kilo verip kilolarını koruyan kişi sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır. Ben kendi klinik deneyimlerime göre bana başvuran hastalarıma normal yemeği nasıl sağlıklı hale getirebileceklerini göstererek ve yıllardır yaptığım porsiyon eğitimi ile ciddi olumlu sonuçlar aldım. Bu nedenle mutlaka diyetisyen ve beslenme uzmanı eşliğinde size özgü beslenme davranışınızı geliştirmenin, kendi beslenme kültürünüze uygun beslenme modeli geliştirmenin doğru yol olduğuna inanmaktayım; aynen Amerikan Diyetisyenler Birliği, Amerikan Şişmanlık Birimi ve Dünya Sağlık Örgütü gibi. Eklemekte fayda var: Bu popüler diyetin tuzağına düşen herkes yıllar boyu diyete bağımlı yaşamakta, çünkü bu diyetler metabolizmanızın çoğu geri dönüşümü zor olan yavaşlamasına davetiye çıkartmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp