Polisitemi Nedir

Polisitemi Nedir :

Polistemi bir doğum hastalığı değildir, sonradan meydana gelir ve kemik hastalıklarından biridir Bütün kan hücrelerinde (eritrosit, lökosit, trombosit) aşırı bir üretim olur Çok ender görülen bir hastalıktır, çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkar ve kırk yaşın altında ender gözlenir Sebebi tam olarak belli değildir.

Polistemi yavaş yavaş gelişim gösterir, çoğunlukla 50-60 yaşlarından sonra akut myelojenik lösemiye zemin hazırlayabilir Kanın yoğunlaşmasındaki yükseliş (akışkanlığının azalması) ve trombositlerin sayısında oluşan artış bir inme ya da kalp krizilerine sebebiyet verebilir Bazı hastalarda trombositlerin pıhtılaşma yetenekleri azaldığından, kanamalar görülebilir Riskli gruplar tam olarak belli olmamakla birlikte, yahudilerde daha sık meydana geldiği görülmüştür.

Polisitemi kan hastalığı ekseri orta yaş grubunda sıkça görülen bir sağlık problemidir. Kandaki alyuvar hücrelerinin artması kan yoğunluğunun fazlalaşmasına sebep olduğundan damar tıkanıklığını husule getirmektedir. Bu nedenle de hastanın cildinde kırmızılığa rastlanır. Toplardamarlardan geçen kan yoğunluğu arttığı için bu damarlarda genişleme söz konusu olur. Doğuştan ya da genetik bir sorun olmamakla beraber, sonradan ortaya çıkan polisitemi hastalığı, ekseri erkeklerde görülmektedir.

Kan yoğunluğunun fazlalığı aynı zamanda trombosit sayısının artmasına, felce ve kal krizine de sebebiyet vermektedir. Halsizlik, baygınlık, sindirim bozuklukları, mide ve bağırsağın kan ile dolması, ülser, baş ağrısı, sersemleme ve bulanık görme belirtileri bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp