Polikistik Over Hastalığı

Polikistik Over Hastalığı

polikistik over hastalığı, Polikistik Over Sendromlu kadınlar şeker hastalığı(diyabet) gelişimi yönünden artmış risk altındadır. Hem Bu rahatsızlık hakkkında daha fazla bilgi hemde tedavi yöntemlerini makalemizde bulabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu (PKOS) üreme çağındaki kadınların yaklaşık %5-7'sinde görülen çağımızın çok sık karşılaşılan bir sorunudur. PKOS yumurtlama olmaması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan adet düzensizliği, tüylenme, kilo alma, sivilcelenme, saç dökülmesi, gebe kalamama veya “zor” gebe kalma ve çok çeşitli başka belirtilerle seyredebilen bir durumdur. Hastalarda belirtilerin bir bölümü ya da hepsi birlikte bulunabilir.

PKOS ‘u olan kadının ailesinde de aynı risklere sahip olduğu ve bazı genlerin sorumlu olduğu sanılmaktadır. Polikistik over sendromunun kadının hayatının hangi döneminde başladığı bilinmemektedir. Bazı araştırmalarda anne karnında bazı araştırmalarda ergenlik döneminde başladığı savunulmuştur.

Normalde adet döngüsünün ilk gününden itibaren olgunlaşmaya başlayan yumurta hücresinin gelişiminin yarıda kalması, yeterli büyüklüğe erişip çatlayamayarak her defasında yumurtalıklardan birinde milimetrik boyutlarda bir kistin oluşmasıyla sonuçlanmaktadır. Yumurtanın çatlayamaması adet görmek için gerekli hormon seviyesinin tamamlanamayarak adetin gecikmesine ve bir dizi hormonal bozukluğun oluşmasına neden olmaktadır. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan esas olay kadınlarda hakim olması gereken östrojen hormonu yerine erkeklere özgü karakterlerin gelişmesini sağlayan androjen hormonunun fazla salgılanmasıdır.
kistler kistler1

Polikistik over sendromlu hastaların yumurtalıklarında her ay oluşup yeterli büyüklüğe erişemediği için çatlayamayan yumurtalar yumurtalık yüzeyine dizilerek 'inci gerdanlık arazı' denilen ultrason bulgusuna neden olurlar.
PKOS Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliği
Normal bir kadının adet döngüsü 28-35 gün arasında sürmektedir. Yılda 1 veye 2 kez adet gecikmesi normal olarak kabul edilmektedir. Ancak adetler 35 günden uzun sürüyor ve 1 yılda 3 kereden fazla adet gecikmesi oluyorsa hormonal bozukluklar araştırılmalıdır.

Tüylenme
Tüylenme "yarım kalan foliküllerden" erkeklik hormonlarınından(androjenler) en güçlüsü olan testosteronun fazla miktarlarda üretilmesine bağlıdır. PKOS'lu kadınlarda tüylenme en sık yüzde çene ve dudak üstünde olur. Daha ileri durumlarda tüylenme göğüsler arasında, göğüs uçlarında, göbekte olabilir. Tüylenmenin şiddeti hastalığın yaptığı hormon bozukluğunun derecesine bağlıdır.

Sivilcelenme
Sivilcelenmenin nedeni yine androjenlere bağlı ciltteki aşırı yağlanmadır. Ergenlik döneminde normalden daha yağlı ve sivilceli bir cilt veya ergenlik dönemi bittikten sonra devam eden cilt sorunları akla hormonal bozuklukları getirmelidir. Sivilceler sadece yüz bölgesinde değil aynı zamanda sırt, göğüs, boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de çıkabilir. Adet döngüsü boyunca ciltteki sorunların şiddeti değişmektedir. Daha çok adet kanaması dönemi problemler artış eğilimi göstermektedir.

Saç dökülmesi
PKOS'lu kadınlarda ender olarak erkeklik hormonu seviyesinin artışı sonucunda erkek tipi saç dökülmesi olmaktadır. Özellikle alın ve şakak bölgelerinde oluşan saç dökülmesi androjen kaynaklı nedenleri düşündürmelidir.

Kilo artışı
Polikistik over sendromlu kadınların en önemli sorunlarından biri obezitedir. Obezite ölçülen vücut ağırlığının ideal vücut ağırlığından % 20 fazla olmasıdır. Beden kitle indeksinin ( BKİ ) 25 kg/m²‘nin üzerinde olması olarak tanımlanır. PKOS zayıf ve obez kadınlarda görülebilir fakat polikistik over sendromlu %75 kadında obezite görülmektedir. Boy kilo oranın 30kg/m² olması anlamına da gelmektedir. PKOS'ta obezite görülme sıklığı %30-50 civarındadır. PKOS‘lu kadınlarda obezite arttıkça yumurtlama bozukluğu artmakta ve obez kadınların kilo vermeleri zorlaşmaktadır. Bu durum bir çeşit kısır döngüyü doğurur.
BKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun karesine (m²) bölünmesi ile hesaplanır. Bu değer yaş ve cinsiyetten bağımsızdır.

BKİ‘ı ;
18.5 kg/ m² altında olanlar zayıf
18.5-24.9 kg/ m² arasında olanlar normal kilolu
25-29.9 kg/ m²arasında olanlar fazla kilolu
30-39.9 kg/ m²arasında olanlar obez(şişman)
40 kg/ m²'nin üzerinde olanlar ileri derecede obez olarak tanımlanırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp