Polikistik Over Gebelik

Polikistik Over Gebelik

polikistik over gebelik, bu rahatsızlık birçok açıdan kadınlar için soru işareti olmuştur. Kadınların yumurtalıkların görüldüğü için gebelik konusu merak edilmiştir. Umarız makalemizi size bu konuda yardımcı olur. Mutlaka okuyunuz.

Gebelikte Polikistik Over Ve Riskleri

Polikistik over sendromu olan kadınlar genellikle gebe kalmada güçlükler yaşarlar ve bir hekim yardımı ile tedavi ile gebe kalırlar. Fakat hamile kalma ile polikistik overin yarattığı riskler bitmez ve gebelik süresince de devam eder. Polikistik over sendromu olan bir kadında hamilelik oluştuğunda oluşan ilk önemli risk düşük (abortus) yapma ihtimalinin normal kadınlara göre daha fazla olması durumudur.Bu düşük tehlikesinin fazla olmasının sebebi polikistik overli hastalarda tam bilinmemektedir. Polikistik overli kadınların büyük bir kısmının obez yani şişman olması düşük ihtimalini arttırdığı düşünülse insülin rezistansının ve direncinin de artan bu düşük ihtimalinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Polikistik overi olan hastaların gebe kalmadan önce kilo vermeleri ve gebelik oluştuğunda da olası düşük için bazı ilaçlarla veya önerilerle önlem alınması genellikle faydalı olmaktadır.

Polikistik over sendromu olan bir hamilenin karşılaştığı diğer bir sorun da gestasyonel diabet yani gebeliğe bağlı şeker hastalığının bu gebelerde daha fazla bir oranda ortaya çıkmasıdır. Polikistik over sendromu olan kadınların büyük çoğunluğunda gebelik öncesi dönemde insülin direnci ve glukoz intoleransı görülmektedir ve bu sebeple de hamilelik esnasında zaten var olan insülin direci daha da artarak “gestasyonel diabetin” ortaya çıkmasını hızlandırmaktadır.Bu nedenle bu kadınlar gebelikte ortaya çıkabilecek şeker hastalığı için riskli grubu oluşturmakta olup daha iyi takip edilmeleri gerekmekte, gebeliğin 24. haftasında Post Prandial Glikoz (50 gr PPG) mutlaka yapılmalıdır. Bazı merkezler polikistik overi olduğu bilinen gebelere PPG 50 gr şeker tarama testini yapmayıp doğrudan ikinci aşamaya geçip 100 gr glikoz ile yükleme testi (OGTT, Oral Glikoz Tolerans Testi) yapmaktadırlar. Bazı çalışmalar polikistik overi olan gebelerde cilt değişikliklerinin , kloazma-gebelik maskesi ve sivilcelerin daha sık gözlendiğini de ifade etmektedirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp