Polikistik Over Doktor

Polikistik Over Doktor

polikistik over doktor, Polikistik over sendromu sık görülen ve tedavi edilebilen bir durumdur. Bu rahatsızlık hakkıdan detaylı bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.


Polikistik over sendromunda adet döngüsünde görev alan FSH, LH, Estradiol ve Progesteron hormonları bir orkestra gibi döngünün belirli günlerinde artıp, azalarak çalışmamaktadır. Aşağıdaki grafikte görülen 4 farklı renk çizgi olarak görülen hormonlar hep aynı düzeyde kalmaktadır. Yumurtayı taşıyan küçük kesecik büyümemekte ve yumurtlama olmamaktadır. Bunun sonucunda sperm ile karşılaşacak yumurta olmadığı için gebelik oluşmaz. Aynı zamanda bu durumda adet kanaması da olmamaktadır.

Polikistik over sendromunda adet kanamasında gecikme olması yukarıdaki grafikte mavi renk ok olarak görülen hattın sol tarafında kalan küçük keseciğin (yumurtayı taşıyan) büyümesindeki gecikmeden kaynaklanmaktadır. Halbuki, yukarıdaki grafikte mavi renk okun sağ tarafında yumurtlamadan sonra oluşan olaylarda polikistik over sendromundan kaynaklanan bir sorun yoktur.

İster polikistik over sendromu olsun ister olmasın eğer yumurtlama olduysa bundan 14 gün sonra adet kanaması oluşur. Yumurtlamadan adet kanamasına kadar geçen süre sabittir. Dolayısıyla polikistik over sendromunda adet gecikmesinin nedeni yumurtanın gelişip yumurtlama aşamasına ulaşmasının daha uzun sürede gerçekleşmesidir. Örneğin; Eğer 14.günde olgun yumurta oluşursa (14 + 14) = 28 günde bir adet kanaması oluşur. Eğer, 60 günde olgun yumurta oluşursa (60 +14) = 74 günde bir adet kanaması oluşur.

Polikistik over sendromu (veya hastalığı) nedeni kesin olarak aydınlatılamamış olan bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalıkta her adet döngüsünde gelişerek çatlaması gereken folikül (yumurta hücresini içeren sıvı keseciği), gelişmesinin yarıda kalması nedeniyle yumurtalık dokusu içinde 3-10 milimetre çapında bir kiste dönüşür.
Yumurtalık dokusu, bu kistler sayıca arttığında "polikistik" yani çok sayıda kistik oluşum içeren bir yapıya dönüşür.

Kadında bu türdeki sürekli bir yumurtlama bozukluğu aşağıdaki sonuçları beraberinde getirir:

  • * Yalnızca yumurtlama olduğunda üretilebilen progesteron hormonu üretiminin aksaması, adet döngüsünün uzamasına, yani adet gecikmelerine veya düzensiz adet kanamalarına yol açar.
  • * Çatlayamayan foliküller fazla miktarlarda testosteron ("erkeklik hormonu") üretir. Kadında fazladan üretilen erkeklik hormonu tüylenme ve sivilcelenme gibi kozmetik sorunlar yaratır.
  • * Yumurtlama olmaması kadını zor gebe kalma veya gebe kalamama sorunuyla, gebe kalınması durumunda ise artmış düşük yapma riskiyle başbaşa bırakır.
  • * Kan şekerinin düzenlenmesinden sorumlu olan insülin hormonu salgısının bu hastalıkta bozulması kilo alma sorununa veya ileri yaşlarda şeker hastalığına yakalanma riskinde artışa neden olur.
  • * Uzun dönemde ortaya çıkabilen sorunlardan en önemlisi rahim iç tabakasını östrojen hormonunun kalınlaştırıcı etkisinden koruyucu özelliği olan progesteron hormonunun eksik kalması nedeniyle ortaya çıkan artmış rahim kanseri riskidir.
  • * Diğer bir uzun vadeli sorun da testosteron hormonunun sürekli olarak yüksek kalmasına bağlı olarak kan yağlarının seviyesinin yükselmesidir. Bu durum uzun vadede kadının çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp