Pkos Nedir

Pkos Nedir :

Polikistik over sendrımunun (pko, pkos, pcos) sebebi tam olarak netleştirilmiş değildir. Başta genetik bazı faktörler olmak üzere bir çok etken patofizyolojisi üzerinde rol oynayabilir. Polikistik over sendromundaki bazı mekanizmalar açıklanmış olsa da tamamen bütün etkenler netleşmemiştir. Polikistik over sendromu ile ilgili genlerin bulunması konusunda araştırmalar yapılmaktadır.

Polikistik over sendromu muhtemelen temel olarak bazı genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır, bu genetik faktörlere bağlı olarak çocukluk yaşlarında veya ergenlik dönemine yakın yaşlarda gelişen bazı zincirleme mekanizmalar olayları tetiklemektedir. Tetiklenen mekanizmalar incelendiğinde genel olarak polikistik over sendromunda hipotalamu-hipofiz-over aksında bir bozulma buna bağlı yumurtlama düzensizliği mevcuttur. Hipofizden salgılanan Lh hormonunda artış mevcuttur. Yumurtlama düzensizliğinden sonra gelen en önemli faktör insülin rezistansıdır. İnsülin glikozun vücutta kullanılmasını sağlayan hormondur, insülin rezistansı durumunda diabete (şeker hastalığına) yatkınlık meydana gelir, bu nedenle polikistik over hastalarında diabet taraması yapılır. Ayrıca insülin rezistansından dolayı insüln seviyesi artar bu da overlerde IGF (insülin like growth faktör) etkisi ile androjen (erkeklik hormonu) üretimini arttırır.İnsülin artması kanda SHBG'nin azalmasına sebep olur. SHGB (seks hormon bağlayıcı globulin) kanda androjenleri (erkeklik hormonlarını, testosteronu) bağlayan proteindir, bu nedenle SHGB'nin azalması kanda serbest testosteronun artmasına neden olur, bu da aşırı tüylenmeye neden olur.

Polikistik over sendromu ile ilgili açıklanabilen mekanizmalar kabaca yukarıdaki gibidir ve halen bir çok yeni araştırma yeni mekanizmaları açığa çıkarmaya çalışmaktadır. Ancak bütün bu mekanizmaların ve polikistik over sendromunun ana nedeni bilinmediği için tedavi de sebebe yötelik değil şikayetleri azaltmaya yönelik ve çocuk isteyenler için yumurtlamayı düzenlemeye yönelik planlanmaktadır.

Polikistik over sendromunun sebepleri arasında çevresel etkenler, şişmanlık, beslenme gibi faktörler öncelikle yer almamaktadır. Bu tür şişmanlık v.b faktörler olayı başlatan sebep olmaktan ziyade bazı belirtilerin şiddetlenmesine sebep olan faktörlerdir. Örneğin kilo alımı yumurtlama düzensizliğini arttırır ve gebelik oluşmasını daha fazla zorlaştırır.

Hamilelik sırasında kullanım güvenliği konusunda kesin sonuçlar bulunmamakla beraber; tüm hamileliği süresince metformin kullanımına devam eden 3 hasta normal sağlıklı bebekler doğurmuşlardır. Metformin kullanımına devam eden kadınların sağlıksız bebekler doğurmuş olması yönünde hiçbir rapor bulunmamakta olup, doğan tüm bebekler sağlıklı ve normaldir.
Metformin B sınıfı bir ilaç olup, bu durum insanlar üzerinde yetersiz veri olduğunu ama hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde teratojenik (doğum anormalliğine sebep olacak) risk oluşmadığını göstermektedir.
Şu anki veriler ışığında ilaçlara bağlı doğum risklerinin çok düşük olduğunu bilmemize rağmen gebelik diyabetinin doğum riskini artırdığı bilinmektedir. Diyabetin altında yatan yüksek insülin seviyelerinin tedavi edilmemesi durumunda doğumsal anormalilerinin arttığı da gözden kaçırılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp