Pityriasis Rosea Tedavisi Nedir

Pityriasis Rosea Tedavisi Nedir : Gül hastalığı olarak da bilinen Pityriasis rosea, her yaşta görülebilen, fakat daha çok 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri rahatsızlığıdır. Döküntü bir kaç hafta sürebileceği gibi birkaç yıl da sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde kahve renkli lekeler kalabilmektedir.

Gül hastalığının bulguları nelerdir?

Bu hastalık genellikle göğüs veya sırt bölgesinde geniş pembe bir leke şeklinde başlar. Bu lekeye madalyon belirtisi denir. Bu leke daha çok halka şeklini alıp orta kısmı solar, bu nedenle de mantar sanılıp mantar ilaçları uygulanabilir. Bu döküntü mantar enfeksiyonu olmadığı içindoğal olarak bu kremler faydalı olmaz. Hastaların yarısında özellikle sıcakta artış gösteren bir kaşıntı şikayeti de ortaya çıkar.

Bu hastalıkta kimi zaman halsizlik ve ağrı gibi diğer bulgular görülebilir. Kimi fiziksel aktiviteler ve sıcak banyo döküntüyü arttırabilir. Bazı olgularda döküntü geriledikten bir kaç ay sonra tekrarlayarak bir kaç ay daha davem edebilir.

Hastalığın ortaya çıkma nedeni nedir?

Bu hastalığın belirli bir nedeni yoktur. Bir bakteri veya mantar enfeksiyonundan kaynaklanmamaktadır. Allerjik reaksiyon olmadığı gibi herhangi bir iç hastalıkla dailişkisi tespit edilememiştir.

Bir virüsün bu döküntüye neden olabileceği tahmin edilmektedir. Fakat hastalığın virüs enfeksiyonu sonucunda oluştuğu henüz ispatlanmamıştır. Ayrıca diğer virüs enfeksiyonlarının aksine bu hastalık kişiden kişiye bulaşma özelliği taşımaz.

Gül hastalığının tedavi nasıl yapılır?


Gül hastalığında eğer kaşıntı şikayeti varsa kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan veya sürülebilen bir takım ilaçlar kullanılabilir ya da nemlendirici losyonlar önerilir. Sıcak olmayan ılık banyolar yapılması ve döküntüyü arttıracak fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Şunu unutmamak gerekir ki gül hastalığı önemli bir hastalık değildir. Aksine pitriasis rosea sık rastlanılan bir hastalıktır ve genellikle hafif geçirilir. Bir çok hasta tedavi dahi ihtiyacı duymadan bu hastalığı atlatabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp