pişiğin belirtileri

Pişik Belirtileri

■ Popo, genital bölge ve kalça etrafında kızarıklıklar ve bebekte hassasiyet
 
■ Keskin amonyak kokusu
 
■ Kafanın üst kısmının tamamında ya da bazı bölgelerinde görülen, sarımsı ya da kahverengimsi pul pul dökülen yağlı deri parçacıkları

Pişik Nedenleri

■ Pişik, bebek teninin ıslak veya kirli, tek kullanımlık ya da yıkanabilen bir bebek beziyle uzun süre temas halinde bulunmasıyla oluşur. Bebek banyodan sonra iyi kurulanmadıysa veya sabun ve losyonlara aleıjisi varsa da ortaya çıkabilir. Kimi durumlarda pişiğe maya, pamukçuk ya da sedef gibi enfeksiyonlar da neden olabilir.
 
■ Konak, ölü deri hücrelerinin bir yerde birikmesi sonucu ortaya çıkar.
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
■ Bebeğinizin poposunda herhangi bir kırmızılık fark ettiğiniz an, ılık suyla yıkayın ve iyice kurulayın. Pişik önleyici bir kremin ardından, antiseptik içeren bir pişik kremini bölgeye yavaşça uygulayın ve pişik devam ettiği sürece sentetik materyal içeren külotları kullanmaktan kaçının. Daha ciddi durumlarda, doktor daha farklı ilaçlar yazabilir.
 
■ Konağı tedavi etmek için, bebe yağı veya zeytinyağını bebeğinizin başına sürün, yirmi dört saat bekletin ve yıkamadan önce yavaşça üzerinden tarayın. Ayrıca, piyasada bulunan özel şampuanlan da kullanabilirsiniz.

Pişik Nedir Ve Çeşitleri

Daha nadiren alerjik durumlar pişiğe neden olabilir.

Uzun süren pişiklerde genellikle enfeksiyonlar da eklenir. Ciltteki kızarıklık daha parlak kırmızı, sınırlar belirgin çevresinde yayılmaya eğilimli alanlar vardır. Cilt kıvrımlarında daha sıktır. Yüzey gergin ve parlaktır, bazen soyulabilir. Şiddetlidir ve ısrarla devam eder. Maya ve bakterilerin üremesi etkilidir.

Bazı cilt hastalıkları da nadiren genital bölgeyi tutabilir.

Bez pişiği ( Ammonia Dermatitis)

Beblerin üçte birinde her hangi bir zamanda pişiğe rastaanır.Tıbbi adıyla “Ammonia Dermatitis” ya a “Diaper dermatitis” en sık rastlanan şeklidir. Kalkmış ve kızarmış bir görünümde çocuk bezi olan bölgede bulunan pişik bebeğinizin dışkısındaki bakteriler ve idrarındaki doğal amonyaktan kaynaklanır.

Bebek bezi pişikleri bebeğin poposundaki hafif kızarıklıklardan, parlak kırmızı renkte leke ve yaralar içeren sert deri oluşumlarına kadar varabilir.

Birçok bebek büyüyene kadar ağır ya da hafif bebek bezi pişiği ile en az 1 kez mutlaka karşılaşır. Yeni doğmuş bebeklerde pişiklerin görülme olasılığı azdır çünkü altları sık sık değiştirilir. Bebek büyüdükçe farkına varmadan dikkat azalınca, daha seyrek bez değiştirilebilir, bu yüzden de 9-12 aylık olanlar daha büyük risk altındadırlar.

Pişik yarası (Candida Albicans)

Bebeğinizin pişiği birkaç günden uzun sürerse bir mantar veya bakteri enfeksiyonu oluşup daha ciddi bir tedavi gerektirebilir. En yaygın mantar enfeksiyonu Pişik yarasıdır (Candida Albicans).

Pişik olan bebeklerin yüzde 70’i bağırsaklardan gelen Candida’ya yakalanır. Fark edilmeden gelişmekle beraber bazen beyaz dairesel pul lezyonları biçiminde veya oldukça koyu kırmızı etrafı kırmızı dokulu kalkık uçlardan oluşur. Yukarıdaki tedavi ve önleme tedbirleri yanında doktorunuz tarafından önerilen mantara karşı bir losyon veya krem kullanmanız gerekir.

Pişiğin diğer sebepleri

-Hassas deri
-Doğal koruyucu yağları uzaklaştıran sert sabun kullanımı
-Çocuk bezi üzerinde uzun süre bırakılan plastik donlar sıcak ve nemli bir ortam yaratarak bakterinin gelişimini kolaylaştırır
-Eğer nadir de olsa kumaş bez kullanıyorsanız, deterjanların ve bezin emdiği solüsyonların yetersiz durulanması
-Sürtünme, bilhassa çocuk bezinin hassas bebek derisine veya tombul bebeklerde bebek derisinin beze sürtünmesi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp