Pilonidal Sinüs Hastalığı

Pilonidal Sinüs Hastalığı : Pilonidal sinüs, kuyruk sokumu bölgesinde cildin altında bir kavite (boşluk,kist) gelişimidir. Pilonidal'in literaratürdeki anlamı ''kıl yuvasıdır''.

Çünkü kavitede, kist içinde sıklıkla kıl bulunur. Pilonidal sinüs hastalığı (PS) en sık sakrokoksigeal (kuyruk sokumu) bölgede görülür. Geçmişte konjenital (doğuştan gelen) olduğu düşünülmüşse de artık edinsel bir deri hastalığı olduğu kabul edilmektedir.

Kimlerde daha sık görülür?

Erkeklerde, 40 yaşın altında ve özellikle şoför, asker ve öğrenci gibi meslek gruplarında daha sık görülmesi hastalığın hormonal yatkınlığın yanı sıra kıl yoğunluğu ve lokal mikrotravma gibi faktörlerin de katkısıyla geliştiği hipotezini desteklemektedir.

Vücudun diğer kıvrım yerlerinde, örneğin aksillada (koltuk altı), inguinal (kasık) bölgede, umbilikusta (göbekte), boyunda ve hatta parmak aralarında da görülüyor olması lokal mikrotravma faktörünü ön plana çıkarmaktadır. Hastalığa erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Ancak kadınlarda da görülmektedir.

Nasıl oluşur?

Kıl dönmesi hastalığını kolaylaştıran bazı faktörler mevcuttur. Bunlar :


Vücut kıllarının ve günlük dökülen kıl miktarının fazla olması
Kalçalar arasındaki yarığın (natal kleftin) dar ve derin olması sonucu kıllara uygulanan emme kuvvetinin artmasıyla dökülen kılların dar ve derin olukta uzun süre beklemesi
Derinin uzun süre nemli kalmasının kılların batmasını kolaylaştırması
Kalçalar arasındaki yarıkta çatlak ya da nedbe dokusunun olması
Uzun süre oturarak çalışmaya bağlı olarak burada biriken kılların devamlı olarak bu bölgede yaralanmaya (travmaya) neden olması
Kötü hijyen; uzun sure bu bölgenin yeterince temizlenmemesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp