Panik Bozukluğu Ve Agorafobi İle İlgili Gerçekler

Panik Bozukluğu Ve Agorafobi İle İlgili Gerçekler

Panik bozukluğu oldukça sık görülen bir durumdur. Toplumun yaklaşık %3.5 ini etkilemektedir. Panik bozukluğu olanların yaklaşık üçte ikisi kadındır Ayrıca panik bozukluğu olan agorafobileri daha ağırdır ve panik belirtilerine karşı daha yoğun bir korku duyarlar.

Panik bozukluğu, erken erişkinlik yıllarında, daha çok yirmili yaşlarda başlama eğilimi gösterir ancak çocukluk döneminde ya da ileri yaşlarda başlayabilirler. Panik bozukluğunun başlangıcı genellikle bir ölçüde birdenbire olur. Çoğu kez kötü bir panik atağı geçirilmesiyle başlar. Başlangıcı, çoğu zaman kişinin yaşamında stresli dönemden sonra oluşur. Genellikle okuldan mezun olma, boşanma, yeniden evlenme, bebek sahibi olma, yeni bir işe girme, işsiz kalma, parasal açıdan zor günler geçirmiş olma, sevdiği birini yitirme ya da ailede bir hastalık çıkması gibi olaylardan sonra görülür

Panik bozukluğu, iş yaşamını, toplumsal işlevsellik, eğlendirici ve dinlendirici etkinlik alanları da içinde olmak üzere çok değişik alanda işlevsellik düzeyinde düşmeye yol açar sözü edilen bu işlev yitimi öylesine ağır olabilir ki ağır bir böbrek hastalığı olanlarda görülene benzeyebilir. Yapılan çalışmalar da panik bozukluğu olanların doktora başvuranlarının olmayanlara göre yedi kat daha fazla olduğu bulunmuştur; ayrıca bu kişilerin iki kat daha fazla süreyle işlerinden kaldığı saptanır.

Öte yandan panik bozukluğu çoğu zaman başka sorunlarla bir arada bulunmaktadır. Söz gelimi, panik bozukluğu için başvuruda bulunan her beş kişiden birinde depresyonun da olduğu saptanmıştır. Dörtte birinin toplumsal ortamlarda kaygı duyduğu bir çoğunda da fobi, kuruntu ve düşünce takıntılarının önde geldiği diğer kaygı bozuklarının bulunduğu görülmüştür. Ancak depresyonun ya da başka bir kaygı bozukluğunun bir arada olması panik bozukluğunun tedavi sonuçlarının çoğu kez etkilememektedir çoğu zaman panik bozukluğuna yönelik özgül tedavi, eşlik eden diğer sorunların tedavisini de beraberinde getirmektedir.ana sayfada panik atak nedir ve panik atak nasıl yenilir gibi kavramları ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp