Otoskleroz Nedir

OTOSKLEROZ NEDİR

İç kulak labirentinde sün- gersi kemik oluşumudur. Bunun sonucunda, stapes’in ucu, oval pencereye yapışır  ve sağırlık belirir. Bu durum, bazı vakalarda, ameliyatla düzeltilebilir.

Otoskleroz orta kulakta ve iç kulakta anormal kemik yapımı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yeni kemik oluşumu, sesin asıl işitme organı olan iç kulağa iletimini engellemeye başlarsa hastada işitme kaybı ortaya çıkar.

Otoskleroz Tedavisi

Uzun süredir her iki kulağında otoskleroz hastalığı olan hastalar hepimizin aşina olduğu kimi sesleri hiç duymazlar ve zaman içinde unuturlar. Örneğin yazın açık bir pencereden duyulan sokağın sesleri, ağaçlardaki kuşların sesleri, evdeki buzdolabının sesi, saatin tik tak ları gibi hepimizin rahat duyduğu sesler artık onların yaşamlarından çıkmıştır.

Pek çok hasta, başarılı bir ameliyattan sonra şaşkınlıkla sokakta ne kadar çok ses olduğunu, kullandıkları arabalarının ne kadar gürültülü olduğunu, üst kat komşularının ayak sesini duymanın ne kadar garip olduğunu dile getirirler. Unuttukları bu seslere yeniden kavuşmuş olmanın mutluluğunu ifade ederler.

Otoskleroz hastalığında işitme kaybı belirli bir düzeye ulaşmışsa, ameliyat etkili bir tedavi yöntemi halini alır.

Otoskleroz hastalığı tedavisi için uygulanan ameliyata ‘stapedektomi’ daha doğrusu güncel yaklaşımda ‘küçük delik stapedotomi‘ ameliyatı denir. Bu ameliyatta stapes kemikçiğini tabanına protezin piston kısmının girebileceği büyüklükte bir delik açılır ve kemikçiğin ön ve arka bacak adı verilen diğer kısımları çıkartılır. Genellikle ‘teflon piston’ diye bilinen bir protez, çengel kısmı stapesin üzerinde yer alan inkus kemikçiğinin uzun koluna, piston kısmı da stapes tabanında açılan deliğe girecek şekilde yerleştirilir. Özel beceri isteyen bu ameliyat, gelişmiş ameliyat mikroskopları kullanılarak yapılır.

Otosklerozun Belirtileri Nelerdir?

Hastaların çoğunda doktora başvurmayı gerektiren yakınma tek veya iki taraflı işitme kaybıdır. Kayıp yavaş gelişir ve hasta başlarda sadece hafif sesleri (fısıltı gibi) işitemediğini fark eder. Hastaların bir kısmı gürültülü ortamlarda karşılıklı konuşmaları daha iyi işittiğini ifade eder. İkinci en sık yakınma da hastalıklı kulakta çınlamadır (tinnitus). Daha nadiren baş dönmesi veya hafif dengesizlik yakınmaları olabilir.

Otosklerozun Nedeni Nedir?

Otoskleroz hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastaların bir kısmında ailesel (kalıtsal) geçiş söz konusudur. Ayrıca kızamık virüsü ile otoskleroz hastalığı arasında da bir ilişki varlığı iddia edilmiştir. Hastalık daha çok orta yaşlı bayanlarda görülür. Ancak erkeklerde hatta çocuklarda da görülebilir.

Nasıl İşitiriz ?

Orta kulak, ses titreşimlerini kulak zarından iç kulağa güçlendirerek iletmekle görevlidir. Bu işlev orta kulakta bulunan 3 kemikçik yardımı ile gerçekleştirilir:

Malleus (çekiç)
en dışta, kulak zarına yapışık olarak yer alır.

İnkus (örs)
ortada yer alır.

Stapes (üzengi)
inkus ile iç kulağa açılan oval pencere arasındadır ve diğer kemikçiklerin ona ilettiği titreşimi iç kulağa iletir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp