Osteoporozda Beslenme Ve Örnek Diyet

Osteoporozda Beslenme Ve Örnek Diyet :

Osteoporosizin tanımı şöyledir 


Kemiğin protein yapısında azalmayla karakterize yaygın iskelet demineralizasyonu (iskelet sisteminden mineral maddeler yani fosfor ve kalsiyum kaybı).Osteoporosizin oluşumu kişiye göre değişebilir. Yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları, kadınlarda menopoz sonrası protein metabolizması bozuklukları, endokrin bozukluklar, değişik hastalıklar (siroz, diyabet vb), uzun süreli kortikos- teroid tedavisi ve tabii ki yaşın ilerlemesi gibi etkenler karşımıza çıkıyor. Kalıtımın da osteoporosizi etkilediğini unutmamak gerekiyor.
 

Osteoporoza Karşı Ne Yapılabilir?

Osteoporosizi tetiklemek ya da geri tutmak büyük oranda kişinin elindedir. Aşırı zayıflık veya aşırı kilolu olmamak, kalsiyum atımını artıran veya kalsiyum emilimini azaltan ilaçları bilinçli kullanmak, aşırı tuz ve aşırı kafeinden kaçınmak, hareketsiz kalmayıp hayatına sporu katmak, sigaradan uzak durmak, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek büyük ölçüde osteoporosize meydan okumak ve onu alt etmek demektir.
 

Korunma ve Beslenme

Annelerin bilinçli olmaları çok önemlidir. Çünkü kemik kütlesinin yapım sürecinin en önemli dönemi büyüme çağıdır. İşte bu dönemde kalsiyum ve D vitamini alımı en üst düzeylerde olmalıdır. Güneşten yararlanmak da çok önemlidir. Mümkünse her gün tenimize güneş ışınlarının değmesi sağlanmalıdır. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt, peynir, yoğurt ve bu besinleri yoğun olarak kullanarak yapılan gıdalardır. Ancak süt, yoğurt ve peynirde çoğunlukla doymuş yağ bulunur. Bunlar metabolizma için pek sağlıklı olmayan yağlardır. Bu nedenle bu besinleri tüketirken yağı azaltılmış olanlar tercih edilmelidir.Günlük alınacak 1 su bardağı süt, 2 kâse yoğurt, 1 parça peynir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
 
Ayrıca aşırı proteinle beslenme de osteoporosiz için tehlikelidir. Özellikle kadınlar menopoz sonrası fazla demir alınımına ihtiyaç duymayacaklarından protein alimim süt, yoğurt, peynir gibi besinlere yönelerek yapabilirler. Böylece hem protein hem de kalsiyum ihtiyacı doğru düzeyde karşılanmış olur. Zaten erkeklerde demir fazlası sakıncalı olabileceğinden, erkekler de protein ihtiyacını daha çok süt, yoğurt, peynir türü besinlerle giderebilirler.
 
Fiziksel aktivitenin kemik ve eklem yapısı için ne denli önemli olduğunu unutmamak gerekir. Her gün düzenli yürüyüş gibi basit sporlara zaman ayırmak gerekir. Spor süresi de en az 30, en fazla 90 dakika olmalıdır.

Beslenme yoluyla yeteri kadar kalsiyum alınıyorsa ilave kalsiyum tabletleri kullanılmamalıdır. Buna hiç gerek yok. Sadece ve sadece kalsiyum içeren besinler yeterince tüketilemiyorsa kalsiyum tabletlerine kullanılabilir. Ama en doğru besin aliminin doğal yoldan olduğu unutulmamalıdır.Aşırı dozda kalsiyum alımı, böbrek ve idrar yollarında taş oluşumuna neden olabilir, ayrıca kabızlığa ve kansızlığa da yol açabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp