Osteomyelit Pdf

Osteomyelit Pdf :

AKUT OSTEOMYELİTLER

1)EKZOJEN : Anamnezde travma öyküsü vardır, diafizde daha sıktır, kültürde polimikrobial kontaminasyon mevcuttur ve kanlanması sınırlı olan bölgelerde daha sık görülür.

2)ENDOJEN (HEMATOJEN) :Nontravmatiktirler, daha çok kanlanmanın fazla olduğu metafizer bölgede görülürler, Staf. Aureus en sık izole edilen patojendir.

Çocuklarda epifiz ve metafiz farklı damarlar ile kanlanır. Metafiz kemikte en çok kanlanan yerdir. Metafizial damarlar fizis hattında genişleyip venöz sinüzoidleri oluşturur ve geri dönerler. Bu sırada akım çok yavaşlar, bu bölgede fagositler de da azdır ve bakteri proliferasyonu kolaylaşır. Oluşan pü, kanalları ile periost altına ulaşarak, çocukta kemiğe daha gevşek tutunan ve kalın olan periostu kaldırır. Pü, kemik boyunca subperiosteal ilerler ve subperiosteal abse oluşur. Basınç artınca periost yırtılır ve abse yumuşak dokuya açılır. Eğer metafiz kalça ve omuz eklemlerindeki gibi intraartiküler ise ekleme yayılarak septik artrite neden olur.

Periostun kalkması , yırtılması ve besleyici arterlerin trombozu ile kemik beslenemez ve ölür. Bu ölü kemik ve çevresindeki reaktif granülasyon dokusuna sekestrum adı verilir. Bir süre sonra subperiosteal yeni kemik oluşumu ile sekestrum canlı ve sklerotik kemik ile çevrelenir. Buna involucrum adı verilir. Bu kemik canlı fakat enfektedir.

Akut hematojen osteomyelit çocuklarda daha sıktır. Erkek çocuklarda, kızlara oranla 4 kat fazla görülür. Alt ekstremitede, üste göre daha sıktır. En çok diz çevresi (distal femur, proksimal tibia ), daha az sıklıkla sırasıyla proksimal femur, humerus ve radius distal uçlarında izlenir.

Osteomyelit için risk faktörleri : travma, vücutta fokal enfeksiyon, immünitenin zayıflaması, kötü hijyen, yaşlılık, obesite, steroid kullanımı, diabet, romatoid artrit, kötü beslenmedir.

SİSTEMİK BULGULAR

· Yüksek ateş ( İnfantta olmayabilir)

· Titreme, terleme

· Taşikardi

· Kusma

· Halsizlik, yorgunluk

LOKAL BULGULAR

· Ağrı ( Şiddetli, devamlı, hareketle artan, pseudoparalizi, periost rüptüre olunca azalır )

· Şişlik

· Isı artışı

· Kızarıklık

· Kas spasmı

RADYOGRAFİ

· İlk günler : Yumuşak dozda çekilmiş grafilerde yumuşak dokularda şişlik ve ödem görülebilir, kemikte direkt patolojik bulgu izlenmez. Proksimal femur osteomyeliti ekleme açılmış ise kalçada subluksasyon görülebilir.

· 7 - 12 günler: Metafizer rarefaksyon ve destrüksiyon gözlenir. Sekestrum ilk bu devrede izlenir.

· 14. günden sonra : Periost rxn. ve involucra

Kan kültürü : % 50 + ‘ tir

Kemik kültürü : % 90 + ‘tir

Lab. : Lökositoz, sedim artışı, formülde sola kayma, çomaklaşma, bazofilik stipling

Sintigrafi : Tc.99m, Ga., İndium

Yalancı pozitif :Damardan ekstravaze olan Ca glukonat‘ın yarattığı inflamasyon

Yalancı negatif : Tromboz, metastaz, posttravmatik aseptik nekroz, orak hücreli anemi

CT

MRI

AYIRICI TANI

· Akut eklem romatizması (Tablo daha masum, geçici artrit ve salisilatlara dramatik cevap var, sc. nodül, eritema marjinatum, kardit bulguları olabilir )

· Ewing sarkomu ( En sık karışabilen patoloji. Daha çok adölesan dönemde çıkması ve diafizer tutulum göstermesi yönünden farklıdır. Ayırıcı tanıda CT veya MRI gibi ileri tetkikler ve biopsi gereklidir)

· Akut JRA

· Sellülit (Lokal iltihabi bulgular daha ön plandadır, ciltteki kızarıklık ve şişlik daha keskin sınırlıdır, ekstremite hareketleri nisbeten daha rahattır)

· Akut lösemi

· Polio

· İnfantil kortikal hiperostosis

AJAN PATOJEN

· Yenidoğan : B grubu beta hemolitik strep.

E. Coli

Staf. aureus

· 2 ay - 4 yaş : Hemofilus influenza ( %20 menenjitle bereberdir, bu

yüzden bu ostemyelitin tedavisinde kan-beyin bariyerini

geçen antibiyotikler tercih edilir )

Staf. aureus, epidermidis

A ve B grubu streptokoklar

· 4 yaşın üstü : Staf aureus

Streptokoklar

· Adult : Staf. aureus

Enterobactericea

Streptokoklar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp