Osteomlyelit Kemik-eklem Veremi

Osteomlyelit Kemik-eklem Veremi : Koch basilinin kemiklerde yerleşmesi­ne bağlıdır. Bir zamanlar çok yaygın bir hastalıkken (akciğer dışında vere­min en sık yerleştiği doku kemiktir), günümüzde yaşam koşullannın iyileş­mesi ve antibiyotik kullanımıyla gide­rek azalmaktadır. Verem, özellikle ek­lemleri etkiler, ikinci olarak alttaki ke­mik uçlarına yayılır. Bu nedenle kemik- eklem veremi terimi kullanılır. Hasta­lık, en çok gençlik döneminde (10-30 yaş arası) görülür. Zengin damarlı sün- gersi dokudan oluşan epifizler (kemik ucu), kemiklerde en çok etkilenen böl­gedir. Hastalık, kemiklerin sürekli basınç altında kalan bölümlerini daha ko­lay etkiler.

Koch basili, kan dolaşımıy­la kemiklere ulaşır, hastalık bu nedenle belirtisiz geçirilmiş bile olsa, kemik ve eklemler, iç organları etkileyen bir ve­rem enfeksiyonunun ikincil yayılım odağı olurlar. En çok etkilenen kemik­ler omurga, kalça, diz, ayak; çok ender olarak da sağrı-böğür kemik eklemi, kaburgalar, dirsek eklemi ve eldir. Ve­rem kemik ile sinovya zarını birlikte etkiler. Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi, veremde de ilk savunmayı çok parçalı akyuvarlar (nötrofiller) üstlenir. Ama kısa zamanda bu hücrelerin yerini monosit denen akyuvarlar alır. Bunlar bir yandan ortamdaki başka akyuvar kalıntılarını, bir yandan da tüberkül ba­sillerini yutarak sindirmeye çalışırlar ve bu aşamada epiteloit hücre olarak adlandırılırlar.

Bu hücreler merkezi bö­lümde kaynaşarak Langhans hücreleri­ni oluşturur. Orta bölümde ise ölü taba­ka oluşur. Bu iltihap dokusunun bütü­nü "tüberkül" adı verilen küçük dü­ğümcükleri meydana getirir. Tüberkül- ler birleşerek eklem kıkırdağını yıkıma uğratan bir "örtü" dokusu oluşturur. Bu arada eksüda sıvısı eklemi doldurmaya başlar. Kemik ve sinovyayı da yıkıma uğratan tüberküloz dokusu, apse oluş­turarak doku ölümüne ve doku yıkımı­na neden olur. Verem apselerine "so­ğuk apse" adı verilir, bunun nedeni öte­ki irin yapıcı mikropların yol açtığı ap­selerdeki gibi kızarıklık, sıcaklık vb akut belirtilerin görülmemesi, çok gev­şek kıvamlı, bulanık, kokusuz, saman rengi ya da yeşil bir sıvı oluşmasıdır. İltihaplı dokudan gelişen tüberküller apse duvarı çevresindeki sağlıklı doku­ları yıkıma uğratmayı sürdürür. Böyle- ce apse, en uygun anatomik yollan iz­leyerek ve kütle çekiminden de yararla­narak kaynaklandığı odaktan "göç eder". Bu göçün etkisiyle ilk oluştuğu dokudan çok uzak bir yerde de ortaya çıkabilir. Fistül oluşturarak dışa açılır­sa iyileşmesi çok zorlaşır.

Yorumlar

  • şa**** çe***
    6 yıl önce
    merhaba benim topuğumda kurumus bir yara var doktum bebekken kemik enfeksiyonu geçirdigimi soyluy çekilen emarlarda topuk kemiğim çurumuş yaklasik 3 sene önce bir agri basladi topugumun yanlardan kemik uzamis dis taraftakini aldirdim icteki duruy dokt daha daha fazla oynarsam sana zararim olur ayani kaybedersin diy şuan yürümekte zlaniyum ayağim cok aciy bu hastaliğin tedavisi yokmu yazarsaniz cok senirim lütfen.
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu. Bizi ararsanız yardımcı oluruz.. Bilgi Hattı:0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp