Oruç Tutma Yaşı

Oruç tutma yaşı kaçtır? Sorusuna yanıt olarak; Bu sayfada sizlere oruç tutma yaşının kaç olduğu hakkında bilgiler sunuyoruz.


Oruç Tutma Yaşı Kaçtır?


Tabiidir ki, okul öncesi yaşlardaki çocuklara oruç tutturmak uygun değildir. Sahura kaldırılabilir, 2-3 saatlik veya yarım günlük denemeler yaptırılarak tam gün tutmuşçasına sevindirilebilir.

7-10 yaşlarındaki çocukların sağlık durumları müsaitse, hiç olmazsa hafta sonları veya bir-kaç gün oruç tutturulabilir.

10-13 yaşlarda ise, oruç ibadeti daha ciddiye alınmalıdır. Çünkü bu yaşlar ergenliğin başlangıcıdır ve artık ibadet sorumluluğu da başlamaktadır.

Lise çağındaki çocuklarımıza, yaşları uygun olduğundan oruç tutmak farzdır. Ne var ki dersler bahane edilerek çocuklar yanlış yönlendirilebilmektedir. Oysa oruç tutmanın zekâ veya başarı azalmasıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Sadece evde ders çalışma saatleri yeniden düzenlenebilir. Sizler yine de sahur yemeklerinde çocuklarınıza bolca komposto veya hoşaf içirerek açlık dirençlerini arttırın. Çünkü insan beyni iki temel gıda ile çalışır. Şeker ve oksijen.

Çocuktan, bir yetişkin olgunluğu da beklenmemelidir. Sık sık eleştirerek, hataları hatırlatılarak çocuk bunaltılmamalıdır. Bu kural özellikle ibadetlere alıştırma aşamasında çok önemlidir.

Çocuğun oruç ile birlikte namaza alıştırılması da, üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Beş vakit namaz kılmasalar da, çocukların babayla birlikte teravih namazına gitmesi teşvik edilebilir. Teravihte camiye giden çocuklar, yer darlığı veya gürültü gibi sebebiyle asla dışarı çıkmaya zorlanmamalıdır.

Çocukların cemaati rahatsız eden davranışları olabilir. Yetişkinler yine sabırlı, hoşgörülü davranmalı, çocukları şefkatle aralarına alarak grup psikolojisi içinde şımarmalarına engel olmaya çalışmalıdır. Bu noktada tüm çocukların bizim olduğunu, hepsinden sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız.Çünkü onlar geleceğin toplumunu oluşturacaklar.

Evet; başta değindiğimiz gibi çocuklarımızı terbiye ederken, onlara güzel değerlerimizi aktarırken, dünyadaki en ciddi görevlerden birini yaptığımızı dikkate almamız gerekiyor. Çocuklarımızı önce biz eğitemezsek, bize yabancılaştılar diye şikayet etmeye hakkımız olabilir mi?

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp