Orta Kulak Tedavisi

Orta Kulak Tedavisi :

Orta kulak iltihabı genellikle komplikasyona yol açmaz fakat iltihap sık tekrar eder ve uzun süre devam ederse ciddi komplikasyonlara da neden olabilir.

Orta kulak iltihabı komplikasyonları:

İşitme kaybı: Geçici ve hafif işitme kaybı orta kulak iltihabında sık görülen bir durumdur. Fakat enfeksiyon uzun sürerse veya uzun süre biriken sıvı kulakta kalırsa kalıcı ve daha şiddetli işitme kaybına neden olabilir. Bunun yanında orta kulaktaki yapılarda veya kulak zarında bir hasar varsa da kalıcı duyma kusurları oluşabilir.

Konuşma ve gelişme geriliği: Eğer yenidoğan ve yürümeye başlamış bebeklerde kısa süreli veya kalıcı işitme kaybı oluşursa konuşma ve sosyal iletişim kurma yetilerini kazanmalarında bir gecikme görülebilir.

Enfeksiyonun yayılması: Tedavi edilmeyen veya tedaviye yeterli yanıtı vermeyen enfeksiyonlar komşu dokulara yayılabilir ve tedavi daha zor bir hal alabilir. Orta kulak iltihabı mastoid adı verilen kemik çıkıntısına bulaşabilir ve kemikte hasar meydana getirebilir (mastoidit). Nadir de olsa orta kulak iltihabı memenjite neden olabilir.

Orta kulak iltihabı tedavisi:

Orta kulak iltihabı çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektirmez. Çocuğunuz için en iyisinin hangisi olduğuna karar vermek için yaş, enfeksiyon şiddeti ve daha birçok faktörü değerlendirmek gerekir.

Bekle ve gör: Orta kulak iltihabında şikayetler ilk birkaç günde genellikle azalır ve hastalar daha iyi hissetmeye başlarlar. çoğu durumda da hiçbir tedavi gerektirmeden 1 ila 2 hafta arasında kendi kendine iyileşmektedir. Çocuklardaki orta kulak iltihabında uzamanlar şu durumlarda 48 ila 72 saat bekleyip tedaviye öyle başlamayı öneriyorlar:

6 aylıktan 2 yaşa kadar çocuklarda belirtiler hafifse ve başka hastalığı yoksa, kulak enfeksiyonu teşhisi kesin değilse

2 yaşından büyük çocuklarda belirtiler hafifse ve başka hastalığı yoksa, kulan enfeksiyonu teşhisi kesin değilse

Ağrıyı geçirmek için:

Sıcak kompres: Ilık ve yumuşak bir havluyu etkilenen kulağın üzerine koymak ağrıyı hafifletebilir.

Ağrı kesiciler: Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanın. Çocuklarda aspirin kullanımı reye sendromu ile ilişkilendirildiği için, çocuklarda kullanmamanız tavsiye edilir. Ayrıca çocuğunuz suçiçeği veya soğuk algınlığı gibi bir hastalıktan yeni yeni iyileşiyorsa asla aspirin kullanmayın. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa doktorunuza danışın.

Kulak damlaları: Antipirin-benzokain (Audorex) gibi kulak damlaları ağrıyı dindirmek için yardımcı olabilir. Benzokain çok nadir fakat ölümcül olabilen, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltan bir yan etkiye sebep olabileceği için bir sağlık profesyonelinin gözetimi olmaksızın 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Eğer hasta yetişkinse, benzokain kullanılacaksa ve daha önce benzer bir ilaç almamışsa doktora danışmasında fayda vardır.

Antibiyotik tedavisi: Eğer gerekli ise orta kulak iltihabında antibiyotiklerden yaralanılabilir. Antibotik tedavisi gerektirebilecek durumlar şunlardır:

6 aydan 2 yaşa kadar çocuklar, kesin kulak enfeksiyonu teşhisi almışlarsa

Orta ila şiddetli kulak ağrısı çeken herhangi bir yaştaki, muhemel kulak iltihabı teşhisi almışsa

Muhtemel kulak iltihabı teşhisi alan ve 39 derece üzerinde ateşi olan herhangi bir yaştaki kişi

Belirtiler geçse ve şikayetleriniz kaybolsa dahi antibiyotik tedavisini doktorunuzun size önerdiği sürece ve ilaç bitene kadar sürdürün. Aksi durumda tedavide başarısızlığa ve kulağınızdaki bakterilerin antibitiğe direnç kazanmasına neden olabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp