organik bal üretimi



Organik Bal

Organik Bal Üretim Aşamasında Kimyasal Etkiye Maruz Alanlardan Uzakta Arıların Çiçek Meralarında Yayılması İle Elde Edilen Baldır. Organik Bal Çiçek Nektarında Elde Edilir. Organik Bal Belirli Şartlara Bağlanarak Kontrol Altında Yapılan Bir Faaliyettir.

Organik Bal

Organik Bal


Organik oluşma şartları şunlardır Tarım Bakanlığının yetki verdiği Sertifikasyon kuruluşlarından birisi ile sözleşmeli olarak kontrolü altında faaliyetin yürütülmesi zorunludur Arıcılık malzemeleri tamamen doğal malzemelerden oluşmaktadır Kovanlar bitkisel orijinli boya veya bitkisel yağlarla boyanmaktadır Zirai üretim yapılan yerlerden en az 3 km mesafede tabii meralarda üretim yapılmaktadır Arı için kullanılan ilaçların bitkisel orijinli ilaçlardan olması zorunludur Bunun için kekik yağı, nane yağı vs kullanılmaktadır Arıcılık için kullanılan bütün girdiler bitkisel orijinli organik olmak zorundadır

ORGANİK BAL ÜRETİMİ İLE KONVANSİYONEL

Organik üretimin birçok kuralı vardır. Fazla ayrıntısına girmeden bu kuralların en önemlilerinden bahsedecek olursak organik üretimin, organik olmayandan yani konvansiyonel üretimden farklılıklarını da ortaya koymuş oluruz.

a) Organik BAL üretilen alanın organik üretime uygun olmalıdır. Ve bölgede kesinlikle zirai ilaçlama yapılmamalıdır.

Konvansiyonel Bal üretiminde, arılar genellikle (çok bal elde etmek için) zirai ilaç atılan meyve ve sebze tarlalarına yakına yerleştirilir. Arı çiçeklerden aldığı zirai ilaç kalıntılarını Bala karıştırır!

b) Organik BAL üretilen bölgede kesinlikle suni gübreler kullanılmamalıdır.

Konvansiyonel Bal üretiminde arıların yakınına yerleştirilen meyve bahçeleri ve sebze tarlalarında suni gübre (nitratlı ve fosfatlı) kullanılmaktadır. Bu gübre bitkinin bünyesine girmekte ve nektarı vasıtasıyla da Bala karışmaktadır.

c) Organik BAL üretiminde arı doğada bulduğu temiz ve saf nektarı peteğe taşımaktadır.

Konvansiyonel Bal üretiminde ise, arı özellikle mısır şurubu (genellikle GDO‘ lu) veya früktoz şurubu ile suni olarak beslenmektedir. Hatta bazen üreticiler daha da ileri giderek mısır şurubundan Bal kıvamında ağda yapıp, içine de Bal renginde boya ve çiçek kokusu esansı ekleyerek Bal elde etmektedirler! Bu tarz üretimin hiçbir aşamasında arı yoktur! Dolayısıyla üretilende bal gibi göründüğü halde BAL değildir.

d) Organik BAL üretiminde; bölgede genellikle ekim ve dikim yapılmamalıdır. Bölge tamamen yabanıl olmalıdır.

Konvansiyonel Bal üretimi ise genellikle; GDO‘ lu olan mısır, kanola, pamuk ve ayçiçeği bitkilerinin çiçeklerinden derlenmektedir.

e) Organik BAL üretiminde; üretimin her aşamasında kullanılan bütün malzemeler sağlığa uygun olmalı, kanserojen olmamalıdır. Kullanılan tüm metal malzemeler, çelik veya galvanizli, tüm plastik malzemeler ise tıbbi plastik kalitesinde olmaktadır.

Konvansiyonel Bal üretiminde ise kullanılan malzeme kalitesine pek dikkat edilmemektedir. Metal malzemelerin birçoğunun paslanır ve plastik malzemelerin ise kalitesiz plastikten olduğu gözlenmektedir.

f) Organik BAL Üretiminde; Bal mumu organik (doğal) olmalıdır. Mumun korunmasında (güvelenmeye karşı) bitkisel kökenli (oksalik asit vb.) ilaçlar kullanılmaktadır.

Konvansiyonel Bal üretiminde kullanılan petekler doğal olmayıp ana hammaddesi parafindir. Parafin araba lastiğinin de hammaddesi olup, petrol türevidir, kanserojendir! Petekleri korumak için ise bazı arıcıların hala; naftalin ve DDT gibi kanserojen zehirler kullanmaya devam ettikleri gözlenmektedir.

g) Organik BAL Üretimi; İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile birlikte Tarım Bakanlığından lisanslı Bağımsız Kurumlar tarafından sürekli denetim ve gözetimi altındadır. Ve sonunda üretilen ürün bu bağımsız firmalar tarafından sertifikalandırılır.

Konvansiyonel Bal üretiminde ise hemen hemen hiç bir denetim ve kontrol yapılmamaktadır!





SENDE YORUM YAP!

Whatsapp