Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi,Tedavide amaç öncelikle var olan hastalığı tedavi etmek sonra da hastalığın tekrarlamasını önlemektir. Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi hakkında bilgi öğrenmek için sayfamızı inceleyiniz.

Bu bozukluğun tedavisinde ilaç ve psikoterapi özellikle bilişsel-davranışçı yöntemler birlikte daha iyi sonuç vermektedir. Çocuk yaşlarda veya ergenlik döneminde çıkan OKB‘lar tik bozuklukları ile birliktelikleri çok yüksektir ve bilişsel-davranışçı ve/veya medikal tedavilere iyi yanıt vermezler. Erişkin yaşlarda başlayan OKB‘lerde tedavi başarısı daha yüksektir. Klomipramin ve serotonin geri alım inhibitörleri (Tablo-??) bu bozukluğun tedavisinde kullanılan ilaçlardır. OKB‘de genellikle antidepresan dozun üzerine çıkılması gerekir. Trisiklik bir antidepresan olan Klormipraminin kullanımında ağır kuruluğu, yaşlılarda idrar retansiyonu, serotonin geri alım inhibitörlerinin kullanımında cinsel fonksiyon bozuklukları en sık rastlanan yan etkilerdir. Serotonin geri alım inhibitörlerinin kullanımında gösterilen bir teratojenite yoktur. Zorunlu kalmadıkça yine de gebelikte kullanım önerilen birşey değildir. Bu arada bu ilaçların anne sütüne geçtiği unutulmamalıdır ve emzikli kadınlarda kullanılmamalıdırlar.

Hepatitli hastalarda dikkatli kullanılmalıdırlar. Serotonin geri alım inhibitörleri özellikle ilaç metabolizmasında etkin olan bazı karaciğer enzim sistemlerin üzerinde inhibe edici etkiye sahiptirler. Sitokrom P450 enzim sistemi özellikle CYP2D6 bu ilaçlardan etkilenir ve bu enzimler trisiklik antidepresanlar, karbamazepin, nöroleptik ajanlar, metaprolol, flecainide asetat, vinblastine, enkainide hidroklorid vs. ile ilgili olan enzimlerdir. Birlikte kullanımında istenmeyen etkilere sebep olabilirler.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp