Nörovaskuler Dokuların Yaralanması

Nörovaskuler Dokuların Yaralanması : Aksiller kuıaj esnasında, aksiller ven, arter, bıakiyal pleksus, n. torasi- kus lougus ve n. torakodorsalis ile lateı al ve medial pektoral sinirler yaralanabilir. Aksiller kuıaj yapılırken; perivenöz lenfatiklerin disseksiyonu sırasında aksiller ven yaralanabilir ya da tümörün veni infıltre ettiği vakalarda venin altı ve üstü bağlanarak, aksiller disseksiyon materyali ile birlikte, venin blok ıezaksiyonu yapılabilir. Ameliyat sırasında, hasara uğrayan ven, vaskiiler klamp ile tutulup naylon sütürle dikilebilir. Öte yandan, venin bağlanması veya rezeke edilmesi, ekstremite ödemine yol açmaz.

Kol- leteı al damarlar ile kolun venöz drenaj! sağlanır.Aksiller disseksiyon esnasında, aksiller arterin yaralanması çok nadirdir. Zira, arter venin arkasında ve üstünde yer alır. Aksiller ven çıplak hale getirilirken arter ve çevresine dokunulmaz. Esasen, venin üst yüzeyi aksiller disseksiyon sahasına girmemektedir. Aksiller arter, çevresindeki lenfatikler, kol ödeminin azaltılması ya da önlenmesi için gereklidir. Ayrıca, pe- ıiarteriyel lenfatiklere tümör nadiren ulaşır.Aksiller disseksiyon sırasında, bıakiyal pleksusun yaralanması çok nadir bir komplikasyondur. Zira, bı akiyal pleksus, aksiller venin arkası ve üstündedir ve bu bölge ameliyat sahasının dışındadır. Ancak, anatomik varyasyonlar, böyle bir komplikasyona sebep olabilir ve kendini kolda nörolojik defısit ile gösterir.

Aksiller disseksiyonda, en sık n. torakodorsalis ve n. torasikus longus yaralanması görülmektedir. Sinir yaralanması, daha çok n. torakodoı salis’te görülür, bazen de bu sinirin kesilmesi gerekmektedir. Özellikle, sinirin çevresindeki lenf ganglionlaıında metaztaz varsa ve sinir izole edilemiyorsa kesilebilir. Ancak, uygun vakalarda korunması gerekir, n. torakodorsalis; latissimus dorsi adalesini inerve eder. Bu adalenin paıalizisi ile, kolun içe rotasyonu ve abduksiyonunda zayıflık olur ve çoğu zaman bu problem hasta tarafından kolaylıkla toleıe edilir. N. torasikus longus ise, seı ratus anterior adalesini inerve eder.

Bu sinir, aksiller disseksiyon sırasında bulunmalı ve kesinlikle korunmasına çalışılır. Zira, bu sinirin kesilmesi halinde, seıratus anterier adalesinin paralizisi sonucu -kanat skapula- denen, skapulanın kanat gibi dışarıya çıkıntı yapan bir deformite meydana gelir. Ayrıca, n. torasikus longus’un kesilmesi, birkaçay içinde istiıahatte ve harekette ortaya çıkan omuz ağrısına sebep olmaktadır.Mastektomi esnasında, lateral ve medial pektoral sinirlerde yaralanabilir. Pektoral adalelerin arkasında bulunan bu sinirlerin kesilmesi ile adale atrofisi meydana gelirki, pektoral adalelerinin muhafazası ile önlenen toraks defermitesine sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp