Non-Neoplaslik Polipler

Non-Neoplaslik Polipler :

Poliplerin büyük bir çoğunluğu, özellikle kolondakiler sporadik olarak meydana gelir. Sıklıkları yaşla birlikte artar. Kalın barsaktaki bütün epitelyal poliplerin yaklaşık %90'ını non-neoplastik polipler oluşturur. Bunlar 60 yaş ve üstündeki kişilerin yarısından fazlasında bulunurlar. Bunların çoğu, mukoza üzerinde çapları 5 mm'den küçük, meme başı benzeri, yarım küre şeklinde, düzgün çıkıntı-lar olarak izlenen hiperplastik poliplerdir. Tek görülebilirler, fakat genelde multiplolurlar.

Kolonda herhangi bir bölgede rastlanabilmelerine rağmen, yarıdan fazlası rektosigmoid bölgede yer alır. Histolojik olarak, bu polipler iyi diferansiyel goblen hücreleri ya da absorptif epitel hücreleri ile döşeli, dar lamina propria ile birbirlerinden ayrılan çok sayıda kripto içerirler. Hiperplastik poliplerin büyük çoğunluğu malignite potansiyeline sahip olmamakla birlikte, sağ kolonda yerleşim gösteren, hiperplastik polip olarak tanımlanan ve sesi! serrated adenom adı verilen bazı polipler kolorektal karsinom öncülü olabilirler.

Bunlar tek ya da multipldir ("hiperplastik polipozis"), Daha ileride bahsedileceği üzere, bu polipler mikrosatellit instabilitesi gösterirler ve mismatch tamir yolu ile kolon kanserine kaynak olabilirler. Juvenil polipler, esas olarak arada seyrek olarak yerleşim gösteren dilate kistik glandlar içeren larnina proprianın hamartomatöz proliferasyon larıdır. En sık 5 yaşın altındaki çocuklarda görülürler. Fakat bu tip poliplere yetişkinlerde herhangi bir yaşta da rastlanabilir. Yetişkinlerde görülenlere retansiyon polipleri adı verilir.

Çocuklarda, lezyonlar genelde daha büyük bir çapa sahipken (1-3 cm), yetişkinlerde daha küçüktürler. Yuvarlak, düzgün ya da hafifçe lobule yapıda olup, bazen 2 cm uzunluğa kadar ulaşabilen bir sapa sahiptirler. Genelde rektumda tek görülürler ve hamartomatöz olduklarından, malignite potansiyeline sahip değildirler. Bazı durumlarda rektal kanamaya neden olabilirler ya da sapları etrafında dönüp ağrılı bir enfarktüse uğrayabilirler. Peutz-Jeghers sendromunda gelişen polipler bir sonraki bölümde Ailesel Polipozis Sendromları başlığı altında İncelenmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp