nezle ve grip arasındaki farklar

Nezle

Üst solunum yollarının bir enfeksiyonudur. Nedeni: Etken virüsler, influenza, para influenza, adenovirüsler, rinovirüsler ve diğer birçok virüstür.Belirtileri: Hafif bir vakada, hapşırma, başta sulu olup, sonra koyulaşan burun akıntısı, belki de hafif bir öksürüktür. Daha ağırlarında, hafif ateş, titreme, üşüme, kötü bir baş ağrısı da görülür. Burun akar ve boğaz ağrır. Hafif bir konjonktivid de olduğundan, gözler sulanıp kızarır, Dudaklarda çıbanlar ya da uçuk belirebilir. Komplike olmayan vakalar, üç günle bir hafta arasında iyileşir, fakat genellikle, burun sinüslerini, orta kulağı, bronşlar ya da akciğerleri etkileyen ikincil enfeksiyonlar da belirir. Bu tür enfeksiyonların etken organizmaları, stafilokok, streptokok, H. influenza ve pnömokoklar olup, trakeit, bronşit, akut sinüzit, kulak ağ- rısıyle birlikte orta kulak iltihabı ve çok seyrek olarak da bronkopnömoniye yol açarlar. 
 
Tedavi: Nezlenin özgül tedavisi yoktur. Aspirin ve benzeri ilâçlar, ateşi düşürüp, baş ağrısını hafifletir. Suda eritilmiş iki aspirinden elde edilen eriyikle hem gargara yapılabilir, hem de saatte bir bu eriyikten üç dört yudum içilebilir. Limon suyu ile birlikte ya da sade alman bir miktar viskinin rahatlatıcı etkisinin varlığı bir gerçektir. Mentollü (naneli) veya okaliptüslü buharların inhalas- yonu da yararlıdır. Efedrinli burun damlaları, burnu açmaya yarar. Komplike olmayan nezlelerde, antibiyotikler işe yaramaz, fakat ikincil bakteri enfeksiyonu belirtilerinin varlığında, alınmaları gereklidir. Kronik bronşit vakalarında, enfeksiyonun yayılmasını antibiyotikler önleyebilir. (örneğin, ampisilin, tetrasiklin)
 
Nezleli kişi, enfeksiyonu bulaştırmamak için, iki gün odasından dışarı çıkmamalıdır. Buna rağmen, insanların çoğu, “nezleyle mücadele” de inat edip, işlerine devam etmekte ve böylelikle nezleyi yaymaktadır. Ağızdan alınan bakteri aşılarının etkili oldukları şüphelidir, fakat bazı influenza virüslerine ve adenovirüsle- re karşı aşılanmak, yararlı olabilir. Ama, genellikle, bağışıklık çok kısa süreli ve nezleetkeni olabilen virüsler de çok çeşitli olduklarından, aşıdan yararlanabilmek şansa bağlıdır.

NEZLENİN BELİRTİLERİ

Nezlenin belirtileri bebeklerde şu şekildedir:

Yemek yemek istemez, beslenirken güçlük çeker. Nefes alıp vermesinin hızlı ve zor olduğu gözlenir. Ateş hafif yüksek oalbilir ama fazla yüksek değildir. Bu yüzden ateşin yüksek olmaması sizi yanıltmamalıdır. Daha kötü durumlarda bebeğin ağzı kurur. Güçsüzleşmeye başlar.

Yetişkinlerde ise genelde hapşurma görülür. Burun tıkanmıştır ve akıntı vardır. Kusma görülebilir ve boğazda kaşınma vardır. Ateş, ilk günler yüksektir ama daha sonra düşer. İştah kaybı, ishal görülebilir. Hastanın genel sağlık durumunda bir bozukluk yoktur.

Nezle 10 gün içinde geçmezse balgamlı öksürük, kulak ağrısı, yüksek ateş, işitme problemi gelişebilir. Bu durumda bronşit, zatürre gibi diğer enfeksiyonlar ortaya çıkmış olabilir. Nezlenin en ağır dönemi bir-iki gün sürer.

NEZLE TEDAVİSİ NASILDIR?

Nezleyi kendi başınıza da tedavi edebilirsiniz. Çok ciddi seyreden bir hastalık değildir. Yalnız ilaç almanız gerektiğinde doktorunuza başvurmanızda fayda vardır. Alınacak önlemler ve tedavi şekli griple aynıdır. Nezlenin aşısı yoktur.

Öncelikle nezleli kişilerin bol sulu besinlerle beslenmesi gerekir. Ateş düşürmek için soğuk bantlar uygulanabilir. Bol miktarda C vitamini almak vücut direncini arttırır. Hastalık boyunca başka kişilerden uzak durmak hastalığın onlara bulaşmasını engeller. Bu konuda hassas davranmakta fayda vardır. Yatak tedavisine gerek yoktur. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Burun tıkanıklığı için burun açıcı spreyler faydalıdır.

Bebekler için yapılacak başka şeyler vardır. Öncelikle emzirme dönemindeki bebeklerde emzirme sıklığı arttırılabilir. Hastalığın tedavisine yardımcı olur. Burnu temizlemek, bebeğin rahat nefes almasını sağlayacaktır. Banyo, burun tıkanıklığının azalmasını ve mukozanın nemli kalmasını sağlayacağından faydalıdır. Nezlede ilk 2 gün ateş yüksek olduğundan bebeği kalın giydirmemek gerekir. Ateşin çok yüksek olduğu durumlarda ateş düşürücü kullanılabilir. Yalnız ateş düşürücü kullanmak için bebeğinizin 4 aydan küçük olmaması gerekir. Böyle bir durumda doktora başvurmak en iyisidir.

NEZLEDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?

Her gün meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
Alkol kullanmamaya dikkat edin.
Şartlarınız doğrultusunda sağlıklı yaşamaya mümkün olduğu kadar dikkat edin.
Düzenli bir egzersiz yapabilirsiniz. Yürüyüş de bunda dahildir. Her gün bir saat yürümek bir çok rahatsızlığın önüne geçer.
Sigara içen kişiler soğuk algınlıklarına, boğaz ağrılarına, enfeksiyonlara, öksürüğe, sigara içmeyen kişilere göre daha yatkındır. Mutlaka sigarayı bırakmanız gereklidir.
Ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin. Nezleye neden olan mikroplar, dokunduğunuz her yerden bulaşabilir. Ayrıca ellerinizi, gözünüze, ağzınıza, burnunuza sürmekten kaçının.
Kalabalık ortamlarda fazla bulunmak, hastalığa neden olan mikropların solunum yoluyla vücuda girmesinden dolayı, sizin için tehlikelidir. Eğer siz hastaysanız, toplumun diğer bireylerinin sağlığı için bu yerlerden uzak durmalı, mümkünse işe gitmemelisiniz.
Başkalarının mendillerini kullanmayınız.

SOĞUK ALGINLIĞINDA GRİP VE NEZLE TEDAVİSİ

Kış mevsiminin yaklaşması ve mevsim normellerinin değişmesiyle artan grip ve nezlenin aslında o kadarda korkulacak bir hastalık olmadığını bilmemiz gerekir.Soğuk algınlıklarının belirtileride boğaz kaşıntısı, vucutta ürperti ve burun akıntısı gibi belirtilerle başlamaktadır. Size bitkilerin haricinde bir önerimiz daha olucak soğuk algınlığının başında sıcak kuvette oturmanın iyi geldiğini biliyormuydunuz. Bunun yararının sebebi hastalandığımızda vucudumuz ateşlenir bu vucudumuzun virüslere karşı bir direnme savaşıdır. Bizde kuvette oturarak vucudumuzun ısısını yükselterek virüslerin öldürülmesi için yardımcı olacaktır. Bitkisel olarakta tabiki birkaç basit önlemler alabiliriz. Bunların başında buğu banyosu,nane limon,zencefil çayı,tarçın,ıhlamur,kuşburnu,ebegümeci,bal vb birtakım bitkiler ve doğal ürünler bizi bir çok hastalıklardan korur.Kullanışlarını kısaca özetlemek gerekirse,

Papatya:
Türkiye ve Avrupa’da çok yaygındır. papatya vücutta iltihabı engelliyor ve solunum yolu rahatsızlıklarında tahriş giderici olarak kullanılıyor.Buğusu yapılarak kullanılır.
Ihlamur:
Özellikle çiçeği balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Terletici ve rahatlatıcı etkisi de grip ve soğuk algınlığının tedavisine yardımcı oluyor.
Kuşburnu: Yabani gül olarak da bilinen kuşburnu yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Vücut direncini artırıyor.1 çay bardağı sıcak suya 1 kahve kaşığı zencefil konur. 10 dakika beklettikten sonra içilir
Zencefil:
Grip ve soğuk algınlığında mikrop öldürücü ve vücut ısısını artırıcı özellikleriyle çabuk iyileşmeyi sağlıyor.
Bal:
Enerji deposudur bağışıklık sistemimizi güçlendirir dinçlik verir.
Isırgan otu:
Çok yönlü ısırganotu bedenin savunma sistemlerini güçlendirir ve soğuk algınlığının bulaşmasına karşı önlem olarak kendini yeterince kanıtlamıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp