Nevrit Ve Nevraljiler Mononevrit

Nevrit Ve Nevraljiler Mononevrit : Tek bir sinirde nevrit oluşmasına yol açan pek çok etkenden bazılan şunlar­dır:Sinir gövdesinin bütünüyle ya da kısmen çıkartılmasını gerekti­ren yaralanmalar; çıkıklar; alçı­lar, kemik tümörleri, atarda­marlardaki genişleme ve kol­tuk değneği gibi sinire baskı yapan nedenler; başını bir ko­lunun üzerine koyarak uyuya- kalanlarda önkolun döner ke­mik sinirinde olduğu gibi belirli bir sinirin sıkışmasına neden olan hareketler; sinirin çevresinde­ki dokuların iltihaplanması; bu do­kulara tahriş edici maddelerin şırınga edilmesi; çok ender görülse de kan ya da lenf yoluyla sinire ulaşan bakterile­rin neden olduğu enfeksiyonlar. So­ğukta kalanlarda da sık sık mononev- ritler görülür; örneğin, yüz sinirinin soğuktan etkilenmesiyle akut olarak başlayan yüz felci (Bell felci) birkaç haftada iyileşir.

Sinir dokusunun ne düzeyde etki­lendiği, sinirin dağıldığı bölgelerin ha­reketliliği (felç ya da hareket kusuru olup olmaması), duyarlılığı (tam duyu yitimi, duyu azalması, ağrı) ve beslen­me durumuyla anlaşılır. Mononevritte lezyonlar etkilenen sinirin dağıldığı alan ile sınırlıdır. Her sinirin duyulandırdığı alanın belli olmasına karşın, sı­nırlar kesin olarak çizilemez.Vücudun belirli bir bölgesine dağı­lan sinirler arasında bağlantılar (anasto- moz) olabileceği de unutulmamalıdır. Bu bağlantılardan ötürü duyulanma alanlarının sınırlan birbirinin içine gire­bilir. Bu nedenle duyu yitimi olan bir bölgenin sınırlan kesin bir biçimde be- lirlenemeyebilir. Ama bir sinirde duyu­sal işlev kaybı söz konusu olduğunda, bu sinirin dallandırdığı alanın merke­zinde duyu yitimini belirlemek olanak­lıdır.

Bölgesel ya da tam felç ve güç kay­bı gibi, lezyonun şiddetine bağlı olarak değişen hareket bozukluktan görülebi­lir. Felçler genellikle gevşektir; kas ger­ginliği ve kas kitlesinin yoğunluğu azalmıştır. Pasif hareketler yaptınlankaslarda daha az direnç görülür. Etkile­nen sinirin dağıldığı alandaki yüzeysel ve derin refleksler azalır ya da kaybo­lur. Sinirin sıkışmasına bağlı olan bazı olgularda yalnızca bu sinirin dağıldığı kaslarda felç ya da güç kaybı görülür. Felçten bir süre sonra, felçli kasın hare­ketlerine zıt hareketleri sağlayan kasla­rın (antagonist kaslar) işlevi ön plana çıkar; örneğin, dirsek siniri (ulnar sinir) felcinde el pençe biçimini alır, dış siya­tik diz siniri felcinde ayak içe döner.İlk beliren duyu bozuklukları sürekli ya da zaman zaman ortaya çıkan ağrılar ve karıncalanmadır.

Sürekli ağrılar de­rinde duyulur ve keskin değildir. Zaman zaman ani bir nöbet biçiminde ya da so­ğuk cisimlere dokunmayla ve sinirin çı­kış noktalarının sıkışmasıyla yakıcı ve parçalayıcı ağrılar da ortaya çıkar. Her­hangi bir dış etkene bağlı olmadan ani başlayıp süren yakıcı ağrılar yaralanma­lardan (travma) sonra ortaya çıkar; bun­ların siniri besleyen atardamar ile sinir kılıfını saran sempatik sinir ağının zede­lenmesine bağlı olduğu düşünülür.Nesnel olarak değerlendirilebilen duyu bozuklukları tam duyu yitimi (anestezi), duyu azalması (hipoestezi) ve en sık görülen duyu artışıdır (hiper- estezi).

Tam duyu yitiminde genellikle derinin yüzeysel (dokunma, ısı, ağrı) ve derin (basınç algılama) duyu işlevleri­nin tümü eksiktir. Tek bir siniri etkile­yen nevritlerde derideki karmaşık algı mekanizmaları (pozisyon algılama, ci­simlerin biçimini dokunarak algılama ve tanıma) daha az etkilenir; bunun ne­deni, bu mekanizmalarda birden fazla sinirin uyardığı kas, eklem ve kemiğin rol oynamasıdır.Nevrit, kaslarda doku gerilemesinin (atrofi) yanı sıra deri, kıl, tırnak ve ke­miklerde de beslenme, kanlanma ve sal­gı bozukluklarına neden olabilir. Buna bağlı olarak düz ve parlak bir görünüm alan deride pullanma, incelme ve esnek­lik azalmasma rastlanır; kıllarda dökül­me, terleme bozuklukları, morarma (si- yanoz), soğuma, kırışma, tırnaklarda kıvrılma ve kemiklerde kalsiyum kaybı görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp