Nevrit Ve Nevraljiler Belirtileri

Nevrit Ve Nevraljiler Belirtileri : Hastalığın belirtileri polinevritin nede­ni, yerleşimi, şiddeti ve gidişine bağlı olarak değişir. Hastalığa yol açan mad­denin çevrel sinir sisteminde yerleştiği bölge zehirlenme ve enfeksiyonun de­recesinin yanı sıra bulguların özellikle­rini de belirler. Bazı polinevrit tipleri akut ya da subakut olarak başlar; ateş ve genel sindirim sistemi belirtileri gö­rülür. Bazı tipler ise sessiz başladıktan sonra yavaş ilerler ve sinir sistemiyle il­gili olmayan belirtilere yol açar.

Lezyonlar kimi zaman belirli sinirlerle sı­nırlı kalırken, kimi zaman da tüm kol ve bacak sinirleriyle bazı kafa sinirle­rinde, yukarıya ya da aşağıya doğru hızla yayılabilir.Yalnızca hareket sinirlerinin etki­lendiği polinevritlerin yanı sıra felç ya da duyu bozukluklarının öne çıktığı farklı türler de bilinir. Bu farklı görü­nümlere karşın, bütün polinevritlerin ortak özellikleri şunlardır:

• Kas gerginliğinin (tonus) azalması ya da refleks yitiminin görüldüğü gevşek felçler;

• Felç ve atrofı (doku gerilemesi) he­men her zaman kol ve bacakların vü­cuttan uzak uçlarında daha belirgin ve bakışımlıdır;

• Duyu kaybı genellikle felçten daha geri plandadır; kollar ile bacakların vü­cuttan uzak uçlarında daha belirgindir;

• Karışık polinevritlerde ya da duyu bo­zukluklarına yol açan polinevritlerde sık sık karıncalanma ve kendiliğindenbaşlayan ağnlara rastlanır; sinir gövde­sinin sıkışması ağnyı başlatabilir.En yaygın rastlanan klinik tabloda vücutta kırıklık, iştahsızlık, çabuk yo­rulma ve zaman zaman yükselen ateş görülür; hasta, bacaklarında ağırlık, ani ve kendiliğinden başlayan bir ağn ile karıncalanmadan yakınır. Birkaç gün içinde gelişen güç kaybı daha sonra fel­ce dönüşür. Felçler hemen her zaman bakışımlıdır; kollar ve bacakların vü­cuttan uzak uçlarından başlayarak vü­cuda doğru yayılır.

Erken dönemde ayak ve bacağın dış-ön kaslan etkilenir. Hasta ancak dizini abartılı olarak kaldı­rarak "at yürüyüşü" adı verilen özel bir biçimde yürüyebilir. Kısa süre sonra, felcin öteki bacak kaslarına da yayılma­sıyla hasta ayakta duramaz ve bacakla­rını oynatamaz hale gelir. Gevşeyen ba­cak kaslarında zamanla doku gerilemesi (atrofi) ortaya çıkar.İlk günlerde reflekslerin şiddeti art­sa da kısa süre sonra zayıflayarak yok olur. Etkilenen kol ya da bacaklarda, gövdeden uzak uçlarda daha belirgin olmak üzere yaygın duyu azalması göz­lenir.

Birkaç gün ya da hafta sonra karın­calanma, ağn ve felç gövdeye ve kolla­ra yayılarak hastalığa özgü yükselen felç tablosuna neden olur. Hastalık en­der olarak bacaklardan önce kollarda başlar; bu durumda öncelikle el kasla­rında, daha sonra da önkol, kol ve omuz kaslannda felç ve doku gerileme­si görülür.Duyu bozukluğu olmadan gelişen ağır olgularda felç birkaç saat içinde bütün vücuda yayılabilir; kimi zaman da yalnızca kol ya da bacaklann gövde­den uzak uçlarında belirginleşir. Olgu- lann önemli bir bölümünde tek ya da çift taraflı yüz felci görülebilir.

Hastalık bu aşamada duraklayabilir- se de, birkaç hafta sonra yeniden alev­lenerek kafadaki hareket sinirlerine ya­yılıp çiğneme ve yutma kaslannda tek ya da çift taraflı felce neden olabilir. Vagus sinirindeki lezyonlar, solunum bozukluklarına bağlı akciğer kompli- kasyonlanna, hatta soğanilik felci sonu­cunda ölüme neden olabilir.Birkaç hafta ya da birkaç ay sonra, felcin yanı sıra başka bir hastalık geliş­mezse ve soğanilik felci görülmezse, iyileşme dönemi başlar. Ağn giderek azalır, yeniden bazı istemsiz hareketlerbelirir ve daha sonra sırayla bütün belir­tiler gerileyerek, genellikle kalıcı bir bozukluğa neden olmadan kaybolurlar. İyileşme dönemi aylarca sürebilir. Atro- fiye yol açan felçler sonucunda kirişler­de çekilme ve eklemlerde biçim bozuk­lukları kalabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp