Narkolepsi Tanısı Nasıl Konur

Narkolepsi Tanısı Nasıl Konur

Tanıda öncelikle doktorunuzla etraflıca konuşmalısınız. Doktorunuz bu duruma başka bir hastalığın neden olmadığından emin olmalıdır. Bu aşamadan sonra bir uyku konusunda uzmanlaşmış bir hekim ile görüşmeniz gerekir.
Uyku ve uyku bozuklukları merkezinde uzman ile tüm detayları konuşmalısınız. Sizinle konuşup gerekli görürse muayene ettikten sonra narkolepsiden şüphelenmişse bir uyku bozuklukları laboratuarında yapılması gereken 2 ayrı testten söz edecektir: Polisomnografi (PSG) ve çoklu uyku latans testi (MSLT). Bu testler hem tanınızı hem de narkolepsinin derecesini belirleyecektir.
PSG sırasında bir geceyi uyku merkezinde rahat ve özel bir odada geçireceksiniz. Beyin dalgalarınızı, kas aktivitenizi, kalp ritminizi, göz ve vücut hareketlerinizi, solunumunuzu algılayacak küçük elektrodlar derinize yapıştırılacaktır. Bu yöntem iğnesiz ve ağrısızdır. Sizdeki semptomlara eşlik edebilen diğer bozuklukların tanısında da bu yöntem yararlı olacaktır.
Ertesi gün MSLT testi yapılacaktır. Elektrodlarınız çıkarılmadan 4 kez 2‘şer saat aralıklarla 20 dk sürelerle istirahat etmenize olanak sağlanacaktır. Bu sürelerde uyku kayıtlarınız alınacak ve eğer narkoleptikseniz bu kısa sürelerde bile uykunun REM evresini uyuyacaksınız. PSG, MSLT bulgularıyla birlikte çok nadiren de kan testi (HLA tiplemesi için) ile birlikte narkoleptik olup olmadığınız anlaşılacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp