multipl skleroz ölüm nedenleri

Multipl Skleroz Nedenleri :

MULTIPL SKLEROZ (MS)

Tanımı

Multipl skleroz beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular (skleroz) yer almaktadır. Bu sertleşmiş alana da plak denir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir. Genç erişkinlerin hastalığı olan MS, ataklar ve iyileşmeler halinde görülür. Bazı hastalarda iyileşme olmaz ve hastalık hızlı ya da yavaş bir şekilde ilerleyerek seyreder. Ülkemizde en çok 25 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Dünyada ise görülme yaşı 20-40 arasmda değişmektedir. MS, genetik nedenlere bağlı değildir. Yani annesi ve babasmda MS olan bir çocuğun da MS hastası olması söz konusu değildir. 
 
Aynca bulaşıcı bir hastalık da değildir. Her ne kadar kalıtsal olmadığım düşünsek de bu hastalığın beyaz ırkta, siyah ırka göre daha fazla görülmesi bize bu hastalıkta kalıtsal faktörlerin de rol oynadığını düşündürmektedir. Ayrıca kadınlarda biraz daha fazla görülmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bu konuda bazı teoriler öne sürülmektedir. 
 
Bunlardan bazıları; virüsler, bağışıklık sistemi reaksiyonu veya bunların kombinasyonu nedeniyle oluştuğu şeklindedir. görme veya gözün irade dışı hareketi, dilde peltekleşme şeklinde konuşma bozuklukları, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, aşın halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme, ellerde titreme, koordinasyon bozukluğu, mesane veya kaim bağırsak kontrolünün kaybı, uyuşma veya karıncalanma hissi, sendeleme veya denge kaybı ve ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi belirtileri arasındadır. Belirtiler kişiden kişiye ve aynı kişide de zaman içinde değişiklik gösterebilir. Başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolur. Fakat zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir.
 

Tedavi

Multipl Skleroz''''''''un ilaçla tedavisinin iki ana hedefi vardır. Birinci hedef, sinir dokusu içerisinde çoğu zaman hiç durmaksızm süren, myelin ve akson (sinir teli) yıkımına neden olan ve zaman zaman alevlenen iltihabi süreci kontrol altına almaktır. Bu hedefe yönelik ilaçlar içerisinde yer alan steroidler, akut atakların şiddetini ve süresini azaltmak için kullanılır. Steroide yanıt vermeyen ağır atağı olan hastalarda plazmaferez adı verilen, kandaki, bir anlamda iltihaba yol açan maddeleri ayıran bir yöntemin yararlı olduğuna ilişkin bilgi ve gözlemler vardır. Sık atak geçiren ve kalıcı özürlülük eğilimi gösteren hastalarda sinir dokusu içerisindeki iltihabi süreci etkilemek ve sürekli kontrol altında tutmak için ilaç kullanmak gerekir.
 
Uzun süreli tedavi gerektiren yukarıda belirtilen durumlarda; Azathiopirin ve benzeri özgül olmayan bağışıklık sistemi baskılayıcıları ya da son yıllarda geliştirilen inter- feron beta türleri ya da glatiramer asetat gibi ilaçlar seçilebilir. Multipl Skleroz tedavisindeki ikinci hedef ise bazı şikâyetleri ortadan kaldırmaktır. Örneğin, kas spazmlarım ve sertliklerini ortadan kaldırmak için kas gevşeticiler, idrar problemlerini ortadan kaldırmak için mesane işlevlerini düzenleyici ilaçlar, yorgunluk için amantadin ve benzeri ilaçlar kullanılır. Bunun dışmda egzersiz programlan ve kasların çalıştırılması da hastaların akut atak döneminin izlerini silmesine ve kas spazmlarının giderilmesine yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp