Ms Hastalığının Seyri

MS Hastalığının Seyri

Ms hastalığının seyri,ms hastalığının seyri hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Ms hastalığının seyri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda bulunan makalemize göz atmanızı öneririz.

Herhangi bir birey için MS hastalığının seyrini önceden tahmin etmek imkansızdır, fakat ilk beş yıl,hastalığın o kişide nasıl seyredeceğine dair bazı ipuçları verir. Bu, o süre içinde hastalığın seyrine ve hastalık türüne (yani relapsing- remitting mi, progresif mi olduğuna)bağlıdır. Beşinci ve onuncu yıl gibi sonlanma noktalarında ulaşılan hastalık derecesinin, hastalığın gelecekteki seyrine dair güvenilir tahminler oluşturacağına inanılmaktadır. Ancak bu senaryoda çok çeşitli etmenler rol oynamaktadır:

  • MS hastası kişilerin büyük bir kısmı bu hastalıktan ciddi ölçüde etkilenmemiştir ve hastalık tarafından sınırlandırılmadan, 10 ila 15 yıllık normal ve verimli bir hayat sürebilmektedir.
  • 10 yıldan(1) sonra progresif hale gelen relapsing/remitting MS hastası olan önemli bir grup (%30-50) bulunmaktadır.
  • Hastalığın başlangıç yaşı ve cinsiyet de, hastalığın uzun vadeli seyri hakkında bazı işaretler sağlayabilir. Bazı araştırmalar, hastalığın daha genç yaşta başlamasının [16 yaşın altında] daha olumlu prognoza işaret ettiğini göstermiştir; fakat, özürlülüğe doğru ilerleyiş yavaş ve ilk 10 yada 15 yıl içinde hastalık etkilerinin kısmen hafif olmasına rağmen, 20 yada 30 yıl MS ile birlikte yaşayan genç bir yetişkinde ciddi özürlülüklerin meydana gelebilmesi bu sonucun etkisini azaltacaktır. Diğer bazı araştırmalar ise, özellikle erkeklerde hastalığın daha geç başlamasının [yani 55 yaşın üzerinde], progresif bir seyre işaret edebileceğini göstermiştir(2).

MS tedavisinin amacı, yeni MS tanısı konmuş kişileri teşvik etmek olmalıdır. İnterferon beta gibi kimi ilaçlar, relapsing-remitting ve ambulatuar hastalar için, hastalığı hafifletme olasılığı bulunan tedavilerdir. İnterferon beta içeren ilaçlar, alevlenmelerin şiddetini ve sıklığını azaltmanın yanı sıra, özürlülüğe kadar geçen süreyi de uzatabilir. Şu an için MS hastalığı üzerine yapılan geniş çaplı araştırmalar, yakın bir gelecekte MS sürecine müdahale edebilecek tedavilerin (hastalığı tedavi edecek olmasa bile) mantıksız bir beklenti olmadığı konusunda umut vericidir.

MS hastası birçok kişinin, üstesinden gelebilecekleri düzeyde özürlülükle yaşamlarını sürdürdükleri unutulmamalıdır (yani yorgunluk, topallama, mesane sorunları). Ortalama olarak, 15 yılın sonunda hastaların %50‘sinin yürüyebildiği ve %40 kadarının hala çalıştığı söylenebilir. Ancak MS hastalarının yaklaşık %10‘u, 5 yıl içinde ciddi biçimde özürlü hale gelmektedir (yani sürekli olarak tekerlekli sandalye kullanmak zorundadır). MS hastası kişilerin hayat beklentileri normale yakındır(3).

Referanslar:

1 Gold R & Rieckmann P. Pathogenese und Therapie der Multiplen Sklerose. Uni-Med, Bremen, 2000, 109 p.
2 Paty DW & Ebers GC. Multiple Sclerosis. F.A. Davis Company, Philadelphia, 1998, 572 p.
3 Kesselring J. Multiple Sklerose. Kohlhammer, Stuttgart, 1993, 242 p.

MS, genellikle farklı ataklarla karakterizedir (aynı zamanda alevlenme, episod, relaps olarak ta bilinir). Bu ataklar, yeni hastalık belirtilerinin oluşması ve 24 saatten uzun sürmesi ya da eski atakların en az bir ay arayla yeniden ortaya çıkması ve kötüleşmesi şeklinde tanımlanabilir.

Relapsing-remitting MS seyri

Süre Özürlülük derecesi Atak

MS‘li bir hastada atakların (alevlenmelerin) kısmen ya da tamamen iyileşmesi (kaybolması), relapsing-remitting MS olarak adlandırılır. Genellikle hasta iki atak arasında belirtiler olmadan, normal şekilde yaşayabilir.

Sekonder-progresif MS hastalığının seyri

Sekonder-progresif MS, ataklar arasında özürlülük derecesi değişmediğinde ya da kötüleştiğinde oluşur. Yeni ataklar oluşabilir ya da oluşmaz. Başlangıçta relapsing-remitting hastalığa sahip kişilerin % 30-50‘sinde, hastalık, 10 yıl içinde sekonder-progresif MS‘e formuna doğru ilerler(1).

Süre Özürlülük derecesi Atak

Primer-progresif kronik MS seyri

Primer-progresif MS, hastalığın en az rastlanan formudur. Burada, ataklar ve ara dönemlerde atakların kaybolması söz konusu olmadan, özürlülük ve belirtiler başlangıçtan itibaren kötüleşir.

Süre Özürlülük derecesi Atak

Benign MS seyri

Bu sınıflandırmadan ayrı olarak, benign MS olarak adlandırılan hastalık seyrinde, hasta, MS tanısı aldıktan sonra 15 yıl ya da daha uzun bir süre günlük yaşamında önemli sınırlamalar olmadan yaşayabilir. Bu MS formu, başlangıçta yaşanan bir ya da iki atak kalıcı bir özürlülük oluşmadan tamamen iyileştikten sonra, zamanla kötüleşmez. Benign MS, hastalığın başlangıcından on ila onbeş yıl sonra minimal bir özürlülük oluştuğunda tanımlanabilir ve başlangıçta relapsing-remitting MS olarak sınıflandırılmış olur. Benign MS, başlangıçta duyusal belirtiler gibi daha az şiddetli belirtilerle ilişkilidir. Benign MS hastalığına sahip kişilerin gerçek sayısını tespit etmek oldukça zordur. Otopsi çalışmaları, klinik olarak MS tanısı almış olguların yaklaşık % 20 ila 30‘unun benign olduğunu göstermiştir(2). Diğer yazarlar, MS hastalarının % 20 ila 30‘unun benign MS formuna sahip olduğunu ve 10 ve 15 yıl yada daha uzun bir süre, hastalıktan minimal oranda etkilendiklerini iddia etmektedir(3).

Referanslar:

1 Gold R & Rieckmann P. Pathogenese und Therapie der Multiplen Sklerose. Uni-Med Verlag, Bremen, 2000, 109 p.
2. Kesselring J. Multiple Sklerose. Kohlhammer, Stuttgart, 1993, 242 p.
3. Hawkins CP & Wolinsky JS. Principles of Treatments in Multiple Sclerosis. Butterworth-Heinemann, Oxford, 2000, 324

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp