Modifiye Radikal Mastektomi

Modifiye Radikal Mastektomi : Memenin, aksiller lenf disseksiyonu ile birlikte enbloc amputasyonu şeklinde uygulanan cerrahi tedavi tekniğidir. Pektoralis majör adalesinin fonksiyonel olarak yerinde bırakılması, radikal mastektomiden farklı tarafım teşkil eder.

Modifiye radika] mastektominin "Patey ve Dyson" ile "Madden ve Auchinclos" tarafından tarif edilen iki ayrı tekniği vardır. Patey tekniğinde; aksiller kuraj ile birlikte pektoralis minör adalesi çıkarılmakta, Madden tekniğinde ise her iki pektoral adele yerinde bırakılmaktadırModifiye radikal mastektomi; başlangıçta, aksiller metaztaz düşünülmeyen erken meme kanseri vakalarında uygulanmaya konulmuş, bilahe- re sonuçlarının daha önce yaygın olarak uygulanmış olan radikal mastektomiden farklı olmadığının anlaşılması ile yaygınlaşmıştır.

Bugün, meme kanserinin cerrahi tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. ABD’de 1970’li yılların başında cerrahi tedavi teknikleri arasında uygulama sıklığı % 15-20 oranında iken bu oran 1980’li yılların başında %80 olmuştur.Gerçekten; modifiye radikal mastektomi ile radikal mastektomi kadar yeterli aksiller disseksiyon imkanı elde edilmekte, postroperatifkomplikasyonlar ise radikal mastektomiye göre daha az görülmektedir.

Pektoral adalelerin yerinde bırakılması ile göğüs duvarı konturu bozulma- makta, aynı kolda lenf ödem ve hareket sınırlılığı daha az olmakta, post- mastektomi meme rekonstruksiyonu için ideal bir ameliyat olarak kabul edilmektedir. Ancak, modifıye radikal mastektomi, pektoral adeleye fıkse pıimer meme kanseri vakalarında, lokal nüks oranının yüksek oluşu sebebiyle uygun değildir.Modifıye radikal mastektomide, aksiller ,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp