mide ülseri tedavisinde kullanılan ilaç isimleri

Mide Ülseri Tedavisi

Eğer bir şey midenin koruyucu mukusunu, kaplama hücrelerini ya da asidini engellerse mide ülseri oluşabilir. Yaygın inancın tersine, ülseri olan insanların çoğu çok fazla asit üretmez. Aslında birçoğu çok az üretir. Helikobakter pilori bakterisinin enfeksiyonundan kaynaklanan iltihaplanma başlıca nedendir ve bu bakteriler antibiyotiklere karşı giderek daha dirençli olur. 
 
Sarımsağın deney tüpünde bakteri önleyici özellikleri olsa da, bu bakteriler nedeniyle mide ülseri olan insanlara sarımsakvermenin bir yaran yoktur. Bu yüzden günümüzün düşüncesi sanmsağın sonuç getirmediğidir.
 
Eylem: Daha fazlasını öğrenene kadar günlük beslenmenize sanmsağı dahil edin ya da bir sarımsak takviyesi alın, ama semptomlar kötüleşirse, almayın. Suda ve yağda çözünen sülfür bileşenlerine ihtiyacınız vardır

Bu hastalık tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmamaktadır. Özellikle ilk aşamada teşhis konulur ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın tedavisi erken zamanda ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir.İlaç tedavisi uygulanır ilaçlar,hastalığa neden olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzene sokmak amaçlı kullanılır.Bu hastalıkta ameliyat çok nadir gerçekleştirilmektedir.Stres bu hastalık için tehlikedir bu yüzden tedavi aşamasında moral ve motivasyonunuz oldukça yüksek olmalıdır,ayrıca tedaviye ek olarak aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmeniz önerilmektedir.

- Düzenli bir şekilde istirahat etmek
– Yemek saatlerinizi kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak
– Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekirse bunun hakkında doktorunuzdan bilgi almak
– Sigara,alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak

Mide Ülseri Nedir

Ülser,sindirim sistemini oluşturan yemek borusu,mide ve onikiparmak bağırsağında meydana gelen aşınmalar sonucu oluşur ve yara halini alır. Midenin iç kısmının mide asidi ile parçalanması sonucu oluşan hastalık ise mide ülseri olarak bilinir. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bünyede farklılık göstermektedir fakat bazı insanlarda aşırı üretim gerçekleşir.

Mide Ülseri Nedenleri Nelerdir?

Midenin iç kısmında,mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen katı bir tabaka bulunmaktadır. Ülser rahatsızlığın en büyük nedeni ”Helicobacter Pylori” adı verilen bakteridir.Katı tabakanın delinerek ve buna bağlı mide asidinin aşırı üretimine bağlı olarak mide korunmasız hale gelir ve yaralanmalar oluşur.Aşırı sinir,stres,mide asidinin düzensiz ve aşırı bir şekilde üretimi,tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit,karaciğer yetersizliği,kalp rahatsızlıkları,sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi,sigara,çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde vücuda alınması veya kullandığınız ilaçların zamanında önce ya da sonra tüketilmesi mide ülserinin en büyük nedenleri arasındadır.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?
İlk aşamada mide ekşimesi ve midede beliren ağırlık hissi ortaya çıkmaktadır.Hasta kişi sürekli ağzında ekşimsi bir tat hissi ile karşılaşır ve tat alma duyusu normal bir bireye göre hassas değildir.Hasta kişinin dili,normal insanlara göre daha koyu bir renge bürünür,Karnın üst kısmında ağrı ve acı hissi ortaya çıkar.İlk aşamada ortaya çıkan belirtiler sonrası tedavi için doktora başvurulmazsa hasta her yemek sonrası aşırı ağrılara maruz kalır.Baş dönmesi ve aşırı terleme hastalığın ikinci aşamasında meydana gelir.Kusmalar başlar ve çoğu zaman hastanın ağzından kan gelir,bazı hastaların büyük abdestleri kan şeklinde meydana gelir,hastalık artık ilerlemiş ve tedavisine bir an önce başlanması gereklidir.

Mide Kanseri

Mide kaburgaların altında karnın üst bölgesinde yer alan içi boş büyük bir organdır. Yiyecekler ağızdan özefagus (yemek borusu) aracılığıyla mideye ulaşırlar. Midede yiyecekler sıvı hale dönerler. Sıvı hale gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara hareket ederler ve oradan da diğer sindirim aşamalarına devam edilir. Mide kanseri hızlı seyreden ve yayılan bir kanser türüdür. Genellikle bir ülser şeklinde başlar. Mide kanseri çevre organ ve lenf bezlerini etkileyebilir. Direk komşulukla, lenfatik yolla, kan yoluyla ve karın içinde ekim yoluyla yayılabilir. Mide tümörü, midenin dış tabakasının içinden büyüyerek pankreas, özefagus veya bağırsak gibi çevre organların içine doğru uzanabilir. Mide kanseri hücreleri kan yoluyla karaciğer, akciğerler ve diğer organlara yayılabilir.

Kanser hücreleri ayrıca lenfatik sistem aracılığıyla vücuttaki tüm lenf bezlerine yayılabilir. Mide kanserine dünyanın her bölgesinde rastlanmakla beraber bazı bölgelerde daha sıktır. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda bu bölgelerden bazılarıdır. Birçok ülkede erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaşlar 50-60’lı yaşlardır. Ayrıca düşük sosyoekonomik düzeyli toplumlarda sıklık yükselir. Dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. ABD’de yemek alışkanlıklarında ve çevresel faktörlerdeki düzenlemeler ile yedinci sıraya düşmüştür. Özellikle Japonya’da mide kanserine bağlı ölüm oranları gerek erken tarama ve gerekse halkın bu konudaki duyarlı olması nedeniyle çok azalmıştır. Beslenme alışkanlığında tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerin yer alması nedeniyle mide kanseri Japonya’da yüksektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp