Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir

Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir

Bu hastalık tedavi konusunda çok fazla zorluk çıkarmamaktadır.Özellikle ilk aşamada teşhis konulur ve tedaviye erken başlanırsa hastalığın tedavisi erken zamanda ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir.İlaç tedavisi uygulanır ilaçlar,hastalığa neden olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzene sokmak amaçlı kullanılır.Bu hastalıkta ameliyat çok nadir gerçekleştirilmektedir.Stres bu hastalık için tehlikedir bu yüzden tedavi aşamasında moral ve motivasyonunuz oldukça yüksek olmalıdır,ayrıca tedaviye ek olarak aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmeniz önerilmektedir.

– Düzenli bir şekilde istirahat etmek
– Yemek saatlerinizi kaçırmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak
– Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekirse bunun hakkında doktorunuzdan bilgi almak
– Sigara,alkol ve çay gibi maddelerden olabildiğince uzak durmak ve sigaralı ortamda bulunmamak…

Mide Ülserinin Nedenleri Nelerdir?

Midenin iç kısmında,mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen katı bir tabaka bulunmaktadır.Ülser rahatsızlığın en büyük nedeni ”Helicobacter Pylori” adı verilen bakteridir.Katı tabakanın delinerek ve buna bağlı mide asidinin aşırı üretimine bağlı olarak mide korunmasız hale gelir ve yaralanmalar oluşur.Aşırı sinir,stres,mide asidinin düzensiz ve aşırı bir şekilde üretimi,tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit,karaciğer yetersizliği,kalp rahatsızlıkları,sindirimi zor olan besinlerin aşırı şekilde tüketilmesi,sigara,çay ve alkol gibi zararlı maddelerin aşırı bir şekilde vücuda alınması veya kullandığınız ilaçların zamanında önce ya da sonra tüketilmesi mide ülserinin en büyük nedenleri arasındadır.

Mide Ülserinin Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada mide ekşimesi ve midede beliren ağırlık hissi ortaya çıkmaktadır.Hasta kişi sürekli ağzında ekşimsi bir tat hissi ile karşılaşır ve tat alma duyusu normal bir bireye göre hassas değildir.Hasta kişinin dili,normal insanlara göre daha koyu bir renge bürünür,Karnın üst kısmında ağrı ve acı hissi ortaya çıkar.İlk aşamada ortaya çıkan belirtiler sonrası tedavi için doktora başvurulmazsa hasta her yemek sonrası aşırı ağrılara maruz kalır.Baş dönmesi ve aşırı terleme hastalığın ikinci aşamasında meydana gelir.Kusmalar başlar ve çoğu zaman hastanın ağzından kan gelir,bazı hastaların büyük abdestleri kan şeklinde meydana gelir,hastalık artık ilerlemiş ve tedavisine bir an önce başlanması gereklidir.

Mide Ülserine Faydaları Besinler

Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar sindirim sırasında gıdaların parçalanması için salgılanan hidroklorik asidi kontrol altında tutarak ülser yaralarının bu asit nedeniyle tahriş olmasını engeller. Besin lifi açısından zengin sebze, meyve ve tam tahıllı ekmekler ülser belirtilerini hafifletmek ve ülserin genişlemesini engellemek için kullanılabilir.

K Vitamini: K vitamini ülser tedavisi için gerekli olan vitaminler arasında ilk sırada yer almaktadır. Açık yaraların kanamasını önleyici ve yaranın bulunduğu mide zarını iyileştirici özelliği sayesinde ülser tedavisi sürecini kısaltmaya yardımcı olur. K vitamini bakımından zengin lahana, ıspanak, avokado, kuşkonmaz, soya, aspir yağı, yonca ve çavdar unu gibi besinleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Flavonoidler: Flavonoid içeren yiyecekler ülseri önleme ve yaraların iyileşmesine yardım edebilir. Peptik ülser oluşumundan sorumlu “Helicobacter pylori” bakterisinin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyen flavonoidler en çok sarımsak, soğan, kereviz ve elma gibi yiyeceklerde bulunur. Bu gıdaları düzenli olarak tüketerek mide zarının zayıflamasını ve ülserin genişlemesini engelleyebilirsiniz.

Mide Ülserine Zararlı Besinler
Yağlı Yiyecekler: Yumurta, süt ürünleri, tavuk kanadı, işlenmiş etler, fastfood ürünleri, patates cipsi, krakerler, pastane ürünleri ve sığır eti gibi doymuş yağ içeren gıdalar mide ülserini şiddetlendirebilir. Genellikle kızartma ürünlerinde kullanılan trans yağlar da mide ülseri olanlara tavsiye edilmemektedir. Trans ve doymuş yağ içeren gıdalar sindirimi zorlar ve sindirim sisteminin gıdaları parçalamak için daha fazla mide asidi salgılamasına neden olur. Daha fazla yağ asidi ise açık, iltihaplı ülser yaralarında tahrişe ve büyümeye yol açabilir.

Alkol: Teknik olarak gıda maddesi olmamakla birlikte aşırı alkol tüketiminin ülser belirtilerini şiddetlendirebileceği biliniyor. Alkol ve ülser arasındaki bağ bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da alkol tüketenlerde daha çok mide ülseri görülüyor. Alkol aynı zamanda ülser yaraları bulunmayan midelerde mide astarına zarar vererek tahrişe yol açabilir.

Kafein: Daha çok kahve ile ilişkilendirilen ancak yeşil çay, siyah çay, kolalı içeceklerde de bulunan kafein, mide asidi üretimini arttırarak ülser belirtilerinin şiddetlenmesine ve yaraların tahriş olmasına neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp