Mide Kanaması Nasıl Olur

Mide Kanaması nasıl olur hakkında bilgiler

Mide kanaması nasıl olur, insan vücudunun üst sindirim sistemi organlarından biri olan midede oluşan kanamaya verilen isimdir. Mide kanaması rahatsızlığı hakkında hazırladığımız makalede bu rahatsızlık ile ilgili öğrenmek istediğiniz bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bulantı ile istifra sadece sindirim sisteminin rahatsızlıklarını alakadar eden bir belirti olmamaktadır. Vücudumuzda gelişen farklı rahatsızlıklar ile bozukluklar bu belirtilere sebep olabilirler. Midenin bulanması, karşı koyamadığımız bir istifra hissidir.
İstifra, midenin içerisinde bulunan maddelerin karın kaslarındaki kasılma ile zor bir şekilde özofagus yolu ile ağza ve ya ağzın dışına atılmasıdır.

Bulantılara genellikle istifra ya öncüdür ve ya onla beraber gelişirler. Bulantıyla beraber terleme, solgunluk, fazlaca tükürük salgıları, kalp atışlarının yavaşlaması, tansiyonda düşüş ve de iştah azalması şeklindeki bozulmalar da eklenebilmektedir.

İstifra beynin “medulla oblongata” kısmında var olan “kusma merkezi” ile “kemore- septör inceleme alanı” ile düzenlenir.

Kusma merkezi, sindirim sistemi, vücuttaki öbür organlar, beyin korteksi, denge organı ile “kemoreseptor inceleme alanından sinirsel uyarı almaktadır. Bunu değerlendirip istifra olayının başlaması için karın kasına, diyaframa kasılma, mideye ve de özofagus kasına sinirsel uyarı yollamaktadır.

Kemoreseptör inceleme alanıysa vücutta içte değişen kimyasal özelliklere duyarlı haldedir. Bu değişimler bu alanı uyararak istifra ya sebep olabilirler, mesela morfin, kalp glikozidler ile öbür kimi ilaçlarla, zehirlenme, kemoreseptör inceleme alanının uyarılmasını sağlayıp istifra ya sebep olabilir. İstifra süresi uzun olursa, dışa atılan midenin salgıları sebebiyle vücut çok fazla suyu asidi ve de potasyumu kaybeder.

Suyun kaybedilmesi Hipoyolemi adı verilen kan hacminde azalmaya, asitin kaybedilmesi “Alkaloz” ismi verilen vücut sıvısının alkali yana kaymasına, potasyumum kaybedilmesiyse “Hipokalemi” ismi verilen vücut sıvısında azalmaya sebep olabilir. Bunlardan her birisi yalnız olarak insanın organizmasındaki nazik dengeyi negatif şekilde etkiler. Daha da kötüsü ölüm ile bile sonuçlanabilir.

Devamlı ve de aşırı istifra esnasında, özofagusun sonuyla midenin kardia bölümünde yırtılmalar oluşabilir. Yırtılan kısımda aşırı kanama olabilir. İstifra esnasında hata ile nefesin alınmasıyla, solunum yoluna ve de akciğere gıda atığı gidebilir. Bunun sonucunda da “Aspirasyon pnömonisi” ismi verilen zatürce cinsi oluşabilir.

Komada olan hasta kişiler, alkol veya uyuşturucu maddeyi alıp bilinçlerini bir bakıma yitirmiş durumdaki hasta kişiler istifra ettiklerinde de bu tehlikenin altında olurlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp