menisküs yırtığı ameliyatı sonrası yapılması gerekenler

Menisküs Yırtığı Tedavisi


Menisküs yırtığı tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak menisküs yırtığı tedavisi için şifalı bitkiler ve menisküs yırtığı tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Menisküs yırtığı; Çeşitli yöndeki kuvvetlerin etkisi alyında kalan dizde kıkırdak yapısındaki menisküsler yırtılabilir. Sanılanın aksine sadece sporcularda değil dizini herhangi bir şekilde zorlamış olan herkesde görülebilir. Örneğin diz çöküp yer silen hanımlarda... Bu yırtıklar bazen yaşlanma veya yapısal bozukluklar sonucunda kendiliğinden de gelişebilir. Menisküsler kıkırdak yapısında oldukları için kan damarlarından yoksundurlar. Bu nedenle oluşan yırtıklar iyileşmezler. Yırtığın olması dizde çeşitli şikayetlerin oluşmasına neden olur. Uzun dönemde ise bu yırtığın kalması dizin kendi içinde bozulmaya yol açar. Bu nedenle bu durumun halledilmesi gerekir. Yırtığı tedavi etmenin tek yolu ise Menisküs ameliyatı denilen girişimdir.

Menisküs Ameliyatı

Zorlamalar sonucunda yırtılan iç veya dış menisküsün Artroskopik olarak tamiri veya temizlenmesidir.

Bağ tamiri

Diz bağ tamiri (ACL) yırtılmış olan bağın yerine hazır satılan veya kişinin kendisinden alınan bir doku ile yeniden oluşturulmasıdır. Yırtılmış olan bağın cerrahi olarak dikilerek tamir edilmesi mümkün olmadığı için yenisi oluşturulmaktadır. Yeni oluşturulan bağ kemiklere özel vidalar yardımı ile tutturulmaktadır. Bu işlem Artroskop kullanılarak yapılmaktadır.

Ameliyat için Hazırlık

Ortopedistin tanıyı koyup tedavi seçeneklerini hasta ile tartışmasından sonra operasyona karar verilir. Operasyondan önce hasta ve yakınları bilgilendirilir.

Operasyon günü: Operasyon saatinde 6 saat öncesinden başlamak sureti ile ağızdan yemek ve su gibi gıdalar alınmaz. En az 2 saat önce hastaneye yatış yapılır ve operasyon izni alınır. Anestezi uzmanı tarafından ziyaret gerçekleştirilir. Burada kullanılan ilaçlar, allrjiler, geçirilmiş hastalıklar, önceki operasyonlar konuşulu. Anestezi tipine karar verilir. 3 türlü anestezi uygulanmaktadır.

Genel Anestezi: Hasta tamamen uyur. Operasyon bitince uyanır.

Spinal veya Epidural Anestezi:
Belden yapılan bir anestezik madde ile sadece belden aşağısı uyuşur.

Lokal Anestezi: Diz içine anestezik madde verilir.
Uygulanacak anestezinin tipine Hasta + Anestezist +Ortopedist karar verir. Her anestezi tipinin - ve + yönleri hastaya anlatılır.

Cerrahiden önce Yapılması Gerekenler

* Ameliyattan en az 6 saat öncesinden hiçbirşey yenmemeli ve içilmemelidir.
* Ameliyattan 1 gün önce gece ve ameliyat günü sabahı diz çevresi en az 5 dakika sabunlu su ile yıkanmalıdır.
* Tırnaklardaki ojelerin silinmesi, makyaj yapılmaması gerekir. Tüm takıların çıkarılması gereklidir. Tüm takıların, kıymetli eşyaların, paranın taşınmaması gerekir. Bunların kaybolmasından hastane sorumlu olmaz..
* Uygun bir kıyafet giyilmelidir. Pijama veya eşofman altına kısa şort giyilebilir.
* Eğer dizlik, koltuk değneği gibi yardımcı cihazlar kullanıyorsanız bunları getirmeniz gerekir.
* Hastane zaman geçirmek için kitap, bulmaca türü şeyler getirebilirsiniz.
* Ameliyattan sonra normal bir otomobil ile eve gidebiirsiniz. 24 saat evden çıkma tavsiye edilmez. Hastaneden taburcu olurken yanınızda birinin olması gerekir.
* Ameliyattan 1 gün önce doktorunuzu arayıp ameliyat zamanı konusunu son kez gözden geçiriniz.

Ameliyat Günü


Hastaneye geldiğinizde resepsiyon veya hasta kabul bölümünde hastaneye yatış yapılır. Görevli bir eleman sizi odanıza götürür. Odanıza yerleştikten sonra hemşireler ilk bilgileri verip ateş, nabız, tansiyon alınır. Üzerinizde bulunan takılar konusunda son uyarılarını yaparlar. Yapılacak ilaçlar için damara plastik bir enjektör iğnesi takılır.Gerekli tıbbi tahliller varsa yaptırılır. Anestezi uzmanı ve ortopedi doktorunuz son ziyaretlerini yaparlar. Ameliyat saati beklenir. Ameliyat saatinde yine görevliler tarafından ameliyathaneye alınırsınız.Yakınlarınız odanızda bekleyebiirler. 3 den fazla hasta yakını tavsiye edilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp