Meniere Hastalığı Ameliyatı

Meniere Hastalığı Ameliyatı :

Çok şiddetli ve tedaviye dirençli durumlarda uygulanan bazı cerrahi girişimler vardır:

Endolenfatik şant (iç kulak sıvısının boşaltılması) veya dekompresyon (basıncın azaltılması) işlemi işitmeyi koruyan bir kulak ameliyatıdır. Vakaların yarıya yakınında baş dönmesi kontrol altına alınabilse de bu kontrol kalıcı değildir.

Vestibüler nörektomi; denge sinirinin iç kulağı terkedip beyine girdiği yerde kesilmesi işlemidir. Baş dönmesinin kontrolünde daha etkilidir, ve iştime kaybı riski azdır.

Labirentektomi ve işitme sinirinin kesilmesi : Bir tarafın iç kulağndaki işitme ve denge mekanizmalarının harap edilmesidir. Meniyere hastasının etkilenmiş olduğu kulağı çok az duyuyorsa bu yöntem tercih edilebilir. Genellikle baş dönmesi atakları kontrol altına alınır. Ama işitme kaybı vardır.

Ayrıca yukardaki cerrahi işlemlerden daha basit bir yöntem olan intratimpanik Gentamisin enjeksiyonu ( kulak zarı arkasından Gentamisin verilmesi) uygulanmaktadır. Bu işlemde de işitme kaybı riski vardır.

Nasıl tedavi edilir ?

Günümüzde hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Ama tedavilerle hastalığı büyük oranda kontrol altına almak mümkündür. Ayrıca atağı tetikleyen durumlardan kaçınmak da hastalığı kontrol atlına almanın en iyi yollarından biridir.

İlaç tedavileri arasında vestibuler sistemi baskılayarak baş dönmesini engelleyen ilaçlar, idrar söktürücüler, steroid... bulunmaktadır. Atak sırasında ve ataklar arasında farklı grup ilaçlar kullanılmaktadır.

Birçok hastada atakları tetikleyen fiziksel veya duygusal streslerdir. Uykusuzluk ya da uyku düzenindeki bozukluk, veya aşırı yorgunluk atakları tetikleyebilir. Ayrıca kafein, sigara, alkol, tuzlu diyet gibi iç kulaktaki sıvı basıncını arttıran durumlardan uzak durmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp