Memede Süt Birikmesi

Memede Süt Birikmesi :

Bebeğinizi doğurdunuz hatta kucağınıza da aldınız.Doğumdan sonra pek çok kadın oh diyemeden kendini emzirmeyle ilgili problemlerle baş başa bulur…Bu problemlerin bazıları önemsizdir bazıları ise gerçekten sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.İşte bunlardan biri ;bebeğinizi emzirirken sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek Mastit hastalığı…

Mastit Nedir ? Neden Oluşur ?

Memede abse ve enfeksiyon (Mastit), daha çok süt veren annelerde veya yeni sütten kesmiş kadınlarda görülen bir çeşit meme iltihabıdır. Emzirme sırasında meme başında oluşan çatlaklardan meme içi dokusuna giren çoğunlukla Stafilokokus aerus veya nadiren streptok ailesinden bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Eğer tedavi edilmez ise meme absesi oluşmaktadır. Meme absesi genellikle meme başından 1 cm den daha uzakta oluşmaktadır. Doğumdan sonraki 2.-3. günde göğüslerinizdeki süt artacaktır ve doluluk hissedeceksiniz. Bu dolgunluk hissi genelde 2-3 gün sürer ve göğüslerinizde aşırı gerginlik ve ağrı hissedebilirsiniz.

Bu durumda yapmanız gerekenler:
-Bebeğin göğüsünüzün ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını control edin. Sadece meme ucunu alıyorsa göğsü tam boşaltamayabilir.
-Bebeğinizi her 1-3 saate bir sık aralıklarla besleyin.
-Bebek emmekte zorlanıyorsa emzirmeden önce anne sütü sağılarak göğüsler bir miktar boşaltılabilir böylece göğüs ucuda daha çok belirginleşir
-Emzirmeden önce ağrılı göğsün üzerine ılık kompres, emzirdikten sonra hala dolgunluk ve ağrı varsa soğuk kompres uygulayın
-Bebeğinizi sakin ve stressiz bir ortamda emzirin, rahatlamak için müzik dinlemeyi deneyin. Emzirme aralarını dinlenmeye ayırın.

Eğer yukarıdakileri denedikten sonra halen göğüslerinizdeki şişlik aynıysa, kızarıklık varsa mutlaka doktorunuza danışın.

GÖĞÜS UCUNUZUN YARA OLMAMASI İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bebeğin anne göğüs ucunu alış şekli göğüs ucu yara oluşmasını en fazla etkileyen faktördür. İlk 1-2 haftada hafif acı ve yanma hissetmeniz normaldir . Eğer bebek emmeye başladıktan sonra göğüs uçlarınızda ağrı hissediyorsanız bebeği memeden çekip vücut pozisyonunu ayarlayarak ağzını açıp göğüs ucunuzu dilinin üstüne ve damağına değdirerek tekrar deneyin.Emzirmeden sonra 1-2 damla sütü meme uçlarına sürün ve açık bırakarak kurutun. Göğüs uçlarında çatlama, kanama ve sürekli ağrı olması normal değildir. Bu problemleriniz oluyorsa mutlaka bebek doktorunuzla temasa geçin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp