Memede Kanser Bulguları

Memede Kanser Bulguları : 1. Memede KitleKadınların büyük bir çoğunluğu, hayatlarının bir döneminde memelerinde bir sertlik fark ediyorlar. Böyle bir durumda akla ilk olarak kanser geliyor. Bu kitlelerin büyük bir kısmı iyi huylu tümörler. Bununla birlikte araştırılmaları gerekiyor.Elinize gelen kitle 2 farklı yapıdan biri olabilir. Kitle, içi sıvı dolu bir kese olabilir. Buna kist diyoruz. Kistler genellikle adet zamanları daha da büyür ve ağrılıdırlar. Özellikle menopoz öncesi 40’lı yaşlarda daha sık görülür. Diğer bir olasılık da içi farklı bir doku ile dolu bir kitle olabilir; buna da solid kitle diyoruz. Bu iki farklı yapıyı ayırmanın en iyi yolu kitlenin ultrason ile incelenmesidir.
 
2. Memede KistKistler genellikle memenin iyi huylu tümörleridir. Boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişiyor. 25 yaş altındaki kadınlarda nadir, menopoza yaklaşmış kadınlarda daha sık görülüyor.Kistlerin içi iğne ile boşaltılarak içindeki sıvı incelenebilir. Eğer kanlı bir sıvı içeriyorsa, kistinameliyatla çıkartılıp incelenmesi öneriliyor. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi gören bir kadında kist ortaya çıkmışsa, içerdiği sıvı kanlı olsun veya olmasın patolojiye gönderilerek incelenmesi öneriliyor. Eğer bir kist iğne ile boşaltıldıktan sonra 4-6 hafta içinde tekrar ediyorsa, ameliyatla çıkartılması önerilebilir. Ayrıca kistin bir kısmı, solid dediğimiz meme dokusundan farklı bir yapı içeriyorsa, yine kistin ameliyatla çıkartılması öneriliyor.
 
3. Solid (katı) KitleMemede sıvı içermeyen, içi farklı hücrelerle dolu olan kitlelere solid kitle diyoruz. Solid kelimesi katı anlamına geliyor. Solid kitlelerin kanser olma olasılıkları kistlere göre daha yüksek. Genç bir kadının memesinde saptanan solid bir kitlenin kanser olma olasılığı yüksek değil. Yaş ilerledikçe kanser olasılığı artıyor. 40 yaş üzerindeki bir kadının memesinde saptanan solid bir kitle, aksi ispat edilene kadar kanser şüphesi taşır bu nedenle mutlaka araştırılması gereklidir.Memede saptanan kitle, mamografı ve ultrasonla değerlendirilerek kanser olma olasılığı araştırılır. Bu yöntemlerle kesin teşhis koymak mümkün değil. Ancak kitleden alınan parçanın patolojide incelenmesiyle kesin tanı konabiliyor.
 
4. Meme Derisinde Kalınlaşma, Şişme, Renk DeğişikliğiBazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerle kanser başlayabiliyor.Meme derinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, kanserin ilk bulgusu olabiliyor. Meme derisinde böyle değişiklikler fark ediyorsanız, hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
 
5. Meme Başında Kalınlaşma, Kızarıklık veya Yara OlmasıMeme başındaki değişiklikler de kanser açısından önemli olabiliyor. Özellikle meme başı çevresinde ortaya çıkan kızarıklık, yara gibi değişiklikler memede bir kitle olmasa bile kanser bulgusu olabiliyor.
 
6. Memede veya Meme Başında İçeri Doğru Çekinti OlmasıBazı kadınlarda çocukluktan itibaren her iki meme başı da içe çekik olabiliyor. Bu, herhangi bir hastalık anlamına gelmiyor. Böyle durumlarda bebek emzirmek çoğu kez mümkün olmuyor. Bu gibi yapısal bozukluklar kozmetik amaçlı olarak, yani sadece görünüm açısından ameliyatla düzeltilebiliyor. Kanser açısından önemli olan, tek memenin başının son zamanlarda içeri çekilmesi. Böyle bir durumda mutlaka hekiminize başvurmanız gerekiyor.
 
7. Meme Başlarının Pozisyonlarında DeğişiklikMeme başlarının pozisyonlarında da değişiklik olabiliyor. Meme başı bir tarafa doğru çekilebiliyor. Bu da bir kanserin belirtisi olabiliyor.
 
8. Memenin Şeklinde DeğişiklikGenellikle her iki meme simetrik değildir ve bir meme diğerinden daha büyük olabilir. Bu normal bir yapıdır. Bazen memelerin genel yuvarlaklığında veya şeklinde de değişiklik olabilir. Kanser açısından önemli olan, sonradan gelişen simetri değişikliğidir.
 
9. Meme Başında Ortaya Çıkan AkıntıHer kadının meme başından çeşitli zamanlarda akıntı gelebilir. Özellikle meme başı sıkıldığı zaman sarı-yeşil arası renkte, boza kıvamında olan akıntı normal kabul ediliyor. Gebe olmayan kadınlarda meme başından süt gelmesi de kanser bulgusu değildir. Bu durum vücudun hormonal değişikliği ile ilgili olabilir. Kanser açısından önemli olan, akıntının meme başını sıkmadan kendiliğinden gelmesidir. Bu durum, süt- yenin veya çamaşırın ıslanması şeklinde fark edilir. Özellikle akıntının koyu kahverengi, siyah veya kan rengi olması önemli. Bir de su kıvamında berrak akıntı önem taşıyor. Böyle bir durumda, meme başından gelen akıntıdan örnek alınarak laboratuarda incelenmesi gerekiyor.
 
10. Koltuk Altında Ele Gelen Bir KitleKoltuk altında ele gelen bir kitle, birçok nedene bağlı olan bir lenf bezi büyümesi olabilir; fakat bazen meme kanserinin ilk bulgusu da olabilir. Bu nedenle eğer elinizde ve kolunuzda son zamanlarda bir infek- siyon geçirmediyseniz, bu kitlenin incelenmesi gerekiyor.

Meme Kanseri Bulguları

Meme kanserinde, tedavinin başarı şansı ile bu hastalıktan tamamen kurtulmanın ön koşulu erken tanıdır. Memedeki kitle henüz daha bir kaç milimetre çapında iken mamografide görülebilir ve tedaviye başlanabilir. Bu durumda tedavi sonuçları çok başarılıdır. Düzenli meme takibi yaptıran hastalar bu nedenle çok daha şanslıdır. Meme kanseri bulguları ortaya çıktığında tümör en az 1 cm veya daha büyük boyutlara ulaşmıştır. Buna rağmen hastalığın tamamen düzelme ihtimali hala vardır. O nedenle düzenli mamografi, ultrason ve doktor muayenesi yaptırmanın yanısıra her kadının kendi memesi hakkında bilgi sahibi olması da çok önemlidir.

Ele gelen kitle

Meme kanserinde en sık görülen bulgu ele gelen kitledir. Her iki kadından birisinin yaşamı boyunca memesinde bir kitle ortaya çıkacaktır; buna karşılık ele gelen kitlelerin yaklaşık % 80’inin iyi huylu olduğunu unutmamak gerekir. Ele gelen kitle ile hastaneye başvuran bir kişide, önce kitlenin kist veya tümör ayrımını yapmak gerekir. İçi sıvı olan kistler kanser açısından bir tehlike oluşturmazlar. Ancak içi katı olan solid kitleler yani tümörel kitleler ya takip edilir ya da biopsi ile kesin tanı yoluna gidilir.

Meme başı akıntısı

Meme başını sıkmadan, kendiliğinden akıntı olması bazı hastalarda meme kanseri erken bulgusu olabilir. Bu durumda hekime başvurmak gerekir. Memelerin sıkılması sonucu akıntı gelmesi bir hastalık bulgusu değildir. Akıntı olup olmadığını kontrol etmek amacıyla memelerin sıkılması doğru değildir. Meme başına masaj yapılması veya biraz sıkıştırılması sonucu her kadında akıntı görülebilir. Meme başı akıntısı ayrıca hormonal hastalıklarda, emzirme sonrası erken dönemde ve süt kanallarının hastalıklarında da görülür.

Meme başının içeri çekilmesi ve simetri bozulması: Çoğu kadında memeler arasında ufak tefek farklılıklar olabilir: biri diğerinden daha hacimli veya meme başlarında simetri farkı gibi. Bunlar genellikle çocukluk döneminden beri böyledir ve her hangi bir hastalığa işaret etmez. Buna karşılık bazı nadir durumlarda, özellikle de meme başının hemen arkasından çıkan tümörler erken dönemde meme başının içeri doğru girmesine neden olur. Daha önceleri her iki meme başı simetrik ve dışarda iken; aniden meme başları arasında asimetri veya birirnin meme içine gömülmesi meme kanseri açısından dikkate değer bir bulgudur. Meme başı simetrisinde bozulma olup olmadığını anlamak için ayna karşısında önce ayakta sonrada öne doğru eğilip kontrol yapılmalıdır.

Cilt bulguları: Bazen meme kanseri cilt bulguları olarak ortaya çıkabilir. Özellikle kitlenin meme cildine yakın olması halinde hem kitle ele daha erken gelir hem de cilt bulguları ortaya çıkar. Meme üzerinde uzun süre geçmeyen kızarıklık, yara, ülserasyon, meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir görünüm alması, cildin bir noktada içeri doğru çekilmesi halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bazen de meme üzerindeki mor-mavi renkli toplar damarların belirgin bir hal alması bazı nadir meme tümörlerinde erken bulgular arasındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp