memede iyi huylu tümör tedavisi

Meme Tümörleri Tedavi : Meme karsinomunun başlıca tedavisi cerrahi girişimdir. Erken tanı iyileşme şansını artırır. En sık uygulanan cerrahi girişim mastektomidir; bu ameliyatla memenin tümü alınır. Bazı özel durumlarda memenin yalnızca bir bölümünün alınması yeterli olabilir.

Kadınların meme hastalıklarıyla ilgili olarak eğitilmesi, daha bilinçli hale gelmesi ve hekimle işbirliği yapmasının yanı sıra gelişmiş tanı yöntemlerinin de kullanılmasıyla başlangıç evresinde tanı konabilen hasta sayısı gittikçe artmaktadır. Küçük boyutlu ve koltukaltı lenf bezlerine yayılmamış başlangıç evresindeki bu tümörlerde iyileşme olasılığı açısından memenin tümüyle alınması ile yalnızca tümörün çıkarılması arasında fazla fark yoktur. Meme kadın için özgüven sağlayan önemli bir organ olduğundan memenin korunmasını amaçlayan cerrahi girişimler yararlı olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir:

• Koltukaltı lenf bezlerinde yayılma yoksa çapı 2 cm'yi geçmeyen tümörlerde yalnız tümörün çıkarılması yeterli olabilir.

• Memenin korunduğu girişimleri yalnızca tümörün çıkarılmasıyla sınırlı girişimler olarak kabul etmek doğru değildir; uygun koşullarda, yalnızca tümörün çıkarılması da mastektomiyle aynı etkiye sahip köklü bir girişim olabilir ve bütünüyle iyileşme sağlayabilir.

• Bu girişimlerde hastaların yalnız üçte birinde memenin görünümü bozulur ve bozulma çok azdır.

• îyi sonuç alınması için memenin çok küçük olmaması ve tümörün areolaya yakın olmaması gerekir. Mastektominin yeğlenmesine yol açan koşullar ise şunlardır:

• Aynı memede birden fazla tümör bulunması.

• Tanı yöntemlerindeki gelişmelere karşın koltukaltı lenf bezlerine yayılmayı cerrahi girişimden önce saptamanın güç olması.

• Genç kadınlar arasında daha zor kabul görmesine karşın mastektominin en akılcı girişim olması. En akılcı girişim olmasının nedeni kanserin yineleme riskini azaltmasıdır. Olguların büyük bölümünde hastanın bu tür cerrahi girişimi kabul etmesi için psikolojik destek görmesi yararlıdır. Memenin mutlaka alınması gerekiyorsa plastik cerrahi yöntemleriyle yeniden meme oluşturma olanağı, bazı kadınlarda tedavinin kabul edilmesini kolaylaştırır.

Bütün memenin alınmasını kesinlikle reddeden kadınlarda ışın tedavisi uygulanır. Ameliyattan sonra geride kalan tümör odaklan ya da cerrahi girişim sırasında çevredeki dokulara yayılan kanserli hücreler ışın tedavisiyle yok edilir. Son yıllarda cerrahi girişimden sonra ışın tedavisi daha az kullanılmaktadır; bu yöntem tümörün aynı bölgede yeniden ortaya çıkma olasılığını (yüzde 12- 16) azaltsa da hastalığın uzak dokulara yayılmasını önlemek ve beklenen yaşam süresini uzatmak açısından etkisizdir. Işın tedavisi memede yaygın olan ve uzak organlara yayılmış bulunan tümörlerde ülserleşme, ağrı gibi lenf bezlerindeki ve memedeki belirtilerin giderilmesi amacıyla uygulanır. Sorunun nedenini ortadan kaldırmaz. Işın tedavisi genellikle ilaç tedavisiyle (ke- moterapi) birlikte uygulanır. Pek çok hastada komplikasyonlara yol açar, ama bunlar genellikle tedaviden sonra yok olur.

Başlıca komplikasyonları şunlardır:

• Deride dökülme ve kızartı.

• Öksürük, göğüs kemiğinin arkasında yanma ve örselenme ile gırtlak ve soluk borusu iltihabı (larenjit ve trakeit).

• Daha ender olarak kemik iliğinin etkilenmesi sonucunda ortaya çıkan kansızlık.

Daha önce belirtildiği gibi bazı meme kanserleri hormona bağımlıdır; başka bir deyişle kadın cinsel hormonlarının (östrojen) varlığında kolay gelişir. Kanserin yinelemesini ve yayılmasını önlemek için tedavide bu hormonların etkisinin baskı altına alınması amaçlanır. Hasta menopoza girmemişse, önce yumurtalıkları alınır; östrojen etkisini önleyen ilaçlar ya da cinsel hormonlar verilir. Menopoza girmiş kadınlarda yumurtalıkların alınması yararsızdır. Bu nedenle hemen hormonların etkisini önleyen ilaç tedavisine geçilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp