Meme Tümörleri ÎyÎ Huylu Tümörler

Meme Tümörleri ÎyÎ Huylu Tümörler : Meme tümörleri klinik tablonun özelliklerine, tümörün gelişmesine ve kaynaklandığı dokunun yapısına göre iyi ve kötü huylu olmak üzere iki grupta incelenebilir. İyi huylu tümörler de zamanla kötü huyuyla dönüşebildiğinden iyi huylu olduğu belirlenen tümörler bile kesinlikle çıkarılmalı ya da biyopsiyle incelenmelidir. İyi huylu tümörler arasında en sık görülenler fibroadenomlar, fibrokistik meme hastalığı ve papillomlardır.

Fibroadenom: Memede en sık görülen iyi huylu tümördür. Daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkar. Genellikle tektir; parenkima ya da salgıbezi dokusuna göre sınırları belirgindir; küre ya da yumurta biçimindedir. Boyutları gelişme derecesine göre değişir. Mikroskopla incelendiğinde normal meme beziyle aynı yapıda olduğu görülür; bu da tümörün iyi huylu olduğunu kesin olarak gösterir. Hasta memesinde bir kütle olduğunu genellikle rastlantı sonucunda fark eder.

Fibroadenom daha çok memenin üst dış kadranında ortaya çıkar; ağrı vermez. Üstteki deri dokusuna yapışık değildir, derindeki kaslardan ve salgıbezi dokusundan bağımsız hareket eder. Koltukaltındaki lenf bezlerinde büyümeye neden olmaz. Âdet kanaması sırasında ya da gebelikte büyür ve ağrıya neden olur. Fibroadenomlar cerrahi girişimle hemen çıkarılmalıdır. Alman parçanın incelenmesi sonucunda kötü huylu hücre görülürse ikinci bir girişimle meme alınır; başlangıçta yayılımın sık görüldüğü koltukaltı bölgesi de temizlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp