Meme Kanserinin Klinik Tnm Sınıflandırması

Meme Kanserinin Klinik Tnm Sınıflandırması : Bu sınıflandırmada; T, Primer tümör büyüklüğünü; N, regional lenf ganglionlannın durumunu; M ise uzak metaztaz durumunu ifade eder. Buna göre;


Tx : Primer tümör büyüklüğü bilinmiyor.

To : Primer tümör bulgusu yoktur.Tu : Karsinoma insitu (intraduktal veya lobiler karsinoma insitu) ve kitle yapmayan paget kanseri. Paget kanserinde tumoral kitle varsa tümörün büyüklüğüne göre

-T- kategorisine girer.

Tj : Tümörün büyüklüğü 2 cm. ve daha azdır:

Tla : 0,5 cm. ve daha küçük,

Tlb : Büyüklüğü 0,5-1 cm. arasında

,T, : 1-2 cm. arasında.

lcT2 : Tümörün büyüklüğü 2-5 cm. arasındadır.

T} : Tümörün büyüklüğü 5 cm. ve daha fazladır.

T4 : Göğüs duvarı veya meme cildine yayılım gösteren herhangi bir büyüklükteki tümörü ifade eder. Gipğüs duvarına yayılım; kosta- ları, inteıkostal adaleleri ve muskufeııs seıratus gibi organ veya dokuyu ihtiva eder. Pektoral adalelere infiltrasyon bu tanımın içine girmez.

T4a : Göğüs duvarına yayılım,

T4b : Meme derisinde ödem (Peau d’orange) ve ülserasyon ya da meme içinde sınırlı satelht deri nodülleri,

T4c : T4i ve T4b hali,

T4d : Enflamatuvar karsinom.Enflamatuvar karsinom, memede diffuz ve genellikle memede aşikâr kitle yapmayan kuvvetli deri endurasyonu ile kaı akterizedir. Deri biyopsisi negatif ise ve hastalık lokalize ise primer kanser ölçülerine uygun T kategorisinde değerlendirilir. Enflamatuvar kanser, patolojik olarak -pT4d- şeklinde değerlendirilir. Öte yandan; bir tümörde geniş insitu kompo- nent varsa ve patolojik olarak 0,5 cm.Tik invazyon varsa -pTla- olarak de-ğerlendirilmelidir. Ayrıca, T4 dışında, deri çekilmesi, meme başı retıaksi- yonu veya benzeri bulgulara sahip tümörlerde, bu değişiklikler dikkate alınmadan, tümörün büyüklüğüne göre Tt, T2, Tv gibi kategoriye sokulur.

Nx : Regional lenf ganglionlarına metaztaz durumu değerlendirilemiyor.

No : Regional lenf ganglionlaı da metaztaz yok.

N : Aynı tarafta, mobil ganglion metaztazı var.

N2 : Birbirine ya da altındaki veyahut üstündeki dokulara fıkse olan metaztatik ganglionlar var.

N3 : Aynı tarafta, mammaria interna lenf ganglioıılarında metaztaz var.

Mx : Uzak metaztazın varlığı değerlendirilemiyor.

Mo : Uzak metaztaz yok.

Mj : Uzak metaztaz var.

TNM sınıflandırması, fizik muayene bulgularına göre düzenlenir. Tümörün büyüklüğü, mammografık olarak da değerlendirilebilir. Mamnıa- ria interna grubu lenf ganglionları, aksiller lenf ganglionları ile aynı esaslar içinde değerlendirilir. Ancak, supı aklavikuler, servikal veya kontralate- ral mammaria interna ve aksiller lenf ganglionları grubuna metaztaz varsa, M/e yani uzak metaztaza girer.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp