Meme Kanseri Nasıl Erken Tespit Edilir?

Meme Kanseri Nasıl Erken Tespit Edilir? :

MEME KANSERİ NASIL ERKEN TEŞHİS EDİLİR?

Erken teşhis için bilinen en iyi ve etkili çözüm, bugün dünyada kullanımı oldukça yaygın olan ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve ülkemize ilk kez INFRAMED DITI CENTER tarafından getirilen DITI yöntemidir. Basit, hızlı, güvenilirliği yüksek bir yöntem olan DITI her yaştaki kadınlara ve hatta gebelere uygulanabilmesi ve diğer yöntemlerde birlikte kullanıldığında %99''''a varan duyarlılığıyla en iyi tarama yöntemi olma yolundadır. Yaş ve aile öyküsü önemlidir. Sıklıkla ileri yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen, bir kanserin elle hissedilebilecek veya anatomik görüntüleme yöntemleriyle fark edilebilecek boyutlara gelmesi yıllar alır. Kısacası kanser çok daha erken yaşlarda başlamaktadır. Bu nedenle genç yaş gruplarında erken teşhis için alınması gereken önlemler, daha ileri yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir.

Yirmi yaş üzerindeki kadınlar,

yıllık DITI taramasıyla izlenmelidir ve her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidirler. Bir değişiklik saptanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler. DITI yöntemi genç kadınlarda meme kanserinin erken teşhisi için oldukça ideal bir yöntemdir. Kırk yaşına gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Ayrıca her yıl DITI veya mamografi çektirmeleri önerilmektedir. Elli yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli; DITI veya mamografi her yıl düzenli çektirilmelidir.

Kadınlar kendini nasıl muayene etmelidir?

Erken teşhis için her kadının ayın belirli bir günü kendisini muayene etmesi gerekir. Kadınlara kendilerini muayene etmesini öğreten çeşitli kitap ve broşürler var. Fakat bu çoğunlukla yetersiz kalmaktadır. INFRAMED DITI CENTER''''da konuyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Muayene sırasında fark edilebilecek değişiklikler nelerdir?

Aşağıda değişiklikler fark edildiğinde, gecikmeden bir hekime başvurulmalıdır:

Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle,
Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği,
Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması,
Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması,
Memenin şeklinde değişiklik,
Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik,
Meme başında ortaya çıkan akıntı.

Yirmi yaş üzerindeki kadınlar, her ayın belirli bir döneminde kendi kendilerini muayene etmelidirler. Bu muayene sırasında meme dokusunda farklılık olup olmadığı araştırılır. Eğer bir değişiklik tespit edilirse derhal bir hekime baş vurulmalıdır. 
 
Bir değişiklik sap- tanmasa bile, üç yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelidirler.Kırk yaşma gelen kadınların, kendi yaptıkları periyodik muayeneye ek olarak her yıl bir kez hekim tarafından muayene edilmeleri gereklidir. Ayrıca her yıl veya iki yıl ara ile mamografı dediğimiz meme filmini çektirmeleri gereklidir.
 
Elli yaşından sonra, kadınlar kendilerinin periyodik muayenelerine ve her yıl bir defa hekim muayenesine devam etmeli ve mamografı dediğimiz meme filmini her yıl çektirmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp