Meme Apsesi

Meme Apsesi

Akut mastit veya lohusalık mastiti dediğimiz meme iltihabı süt vermenin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.

Genellikle ilk kez emzirenlerde ve sıklıkla da emzirmenin ilk haftasında ortaya çıkar. Bebeğin emmesi esnasında meme başında oluşan ve gözle görülemeyen tahribat ve çatlaklardan mıkropların girmesi neticesinde ortaya çıkar, memede hassasiyet ilk belirtidir. Bunu ağrı, meme cildinde kızarıklık ve ısı artışı takip eder.

Bu dönemde hekime başvurulur, o memeyle beslenme terkedilerek uygun tedavi edilirse 1 hafta-lO günde iyileşir. Tedavi edilmezse sıklıkla meme absesine dönüşür. Ağrı ve hassasiyet artar, ısı artar, derideki kızarıklık ve ödem artar. Vücut ısısı da artar. Bu durumda mutlaka cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Tedavi süresince bebek emzirilmez ve memede biriken süt özel bir vakumla boşaltılır.

Hijyenik tedbirlerle risk minimal e indirilebilir. Meme başı temizliği çok önemlidir. Emzirmeden önce ve sonra karbonatlı suyla, ılık sabunlu suyla meme başının temizlenmesi çok önemlidir. Her iki memeden emzirmek tahrişi biraz daha azaltabilir. Zaman zaman başına vazelinli pansumanla uygulamak da son derece faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp