Mastektominin Komplikasyonları Ve Mastektomili Vakaların İzlennesi Komplikasyonları

Mastektominin Komplikasyonları Ve Mastektomili Vakaların İzlennesi Komplikasyonları : Mastektomiden sonra, erken ve geç dönemde, çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Erken komplikasyonlar arasında "yara enfeksiyonu, pnömotoraks, doku nekrozu, kanama, seroma, aksillada nörovaskuler dokuların hasarı", geç komplikasyonlar arasında "kol ödemi, kol hareketlerinin azalması, aksiller bölge kontraktürü" sayılabilir.Mastektomiden sonra, komplikasyonların azaltılması için mastektomi esnasında ve hemen sonra bazı tedbirler alınabilir:- Ameliyat sahası, mastektomiden hemen sonra, insizyon yeri kapatılmadan, en az bir litre ılık serum fizyolojik ile yıkanır.


Bu işlem; yara yerindeki kan pıhtılarının ve irili ufaklı doku parçacıklarının uzaklaştırılması, hatta, tümör hücrelerinden temizlenmesi için, gereklidir ve yara enfeksiyonunun azaltılması yönünde etkilidir.- Biri aksiller bölgeye, diğeri cilt flebleri altına olmak üzere iki adet aktif aspiıasyon aleti (Hemovak) ile aktif olarak yara yeri drene edilmelidir. Aktif drenaj; insizyon yeri kapatıldıktan sonra deri fleblerinin ve aksiller cildin yara yerine yapışmasını sağlar, ayrıca, bu drenaj işlemi ile yara yerinde lenf sıvısı ve seıozitenin toplanmasına engel olarak enfeksiyona mani olur.

Postopeıatif bir kanamanın erken tanısına yardım eder. Drenaj kateteıi; aspire edilen sıvının seı öz karakter alıncaya ve günlük miktar 20 cc’ye ininceye kadar bekletilir. Bu, genellikle 5-7 gün kadar sürer.- İnsizyon yerinde, deri altı dokusu, tek tek katgut sütürlerle karşı karşıya getirilir, cilt kenarlarına ise ya subkutan devamlı naylon veya dex- on ve Vicyrl gibi absorbabl sütürle kapatılır ya da tek tek matris sütürler konur. Bu tekniğin yara iyileşmesi üzerinde olumlu yönde etkileri vardır.- Mastektomiden sonra o taraf kol ve omuz hareketleri, 3-4 gün süreyle kısıtlanmalıdır.

Daha sonra, deri fleblerinin toraks cidarına iyice yapıştığı anlaşılınca hafif aktif kol hareketleri başlatılır. Zira, erken omuz hareketleri, ameliyat yerinde nedbe dokusunu artırmakta ve bu ise kesilen lenfatik damarların ı egenerasyonuna mani olarak lenf ödeme sebebiyet vermektedir.

- Yara enfeksiyonunun önlenmesi gayesiyle pıofilaktik antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Yara yerinde, cilt flebinde eriteni veya selulitis belirtileri ortaya çıkarsa, antibiyotik kullanılmalıdır. Yara kenarlarında de- vaskularize doku varsa, erken debritman yapılarak enfeksiyon önlenmelidir.

Keza, yara kenarları gergin olarak karşı karşıya getirilmesi, nekroz ve enfeksiyonu artırabilir. Bu sebeple, yara kenarları, yan yana rahatlıkla geti- rilemiyorsa, deri grefti koymaktan çekinilmemelidiı*.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp