Lumpektomi Veya Kadranektomi İle Birlikte Aksiller Kuraj

Lumpektomi Veya Kadranektomi İle Birlikte Aksiller Kuraj : Lumpektomi; tümör çevresindeki normal doku ve üzerindeki deri ile altındaki pektoıal fasyanın çıkarılması esasına dayanan basit bir girişimdir. Tek başına kullanılması, kanser cerrahisinde tercih edilmez.

Ancak, yaşlı ve aneztezi açısından riskli vakalarda, lokal aneztezi ile uygulanabilir. Kadranektomi ise, lumpektomiye göre biraz daha geniş bir cerrahi tedavi şeklidir ve burada, pıimer kanserin bulunduğu kadranın tamamının, üzerindeki cilt ve altındaki pektoıal fasya ile birlikte çıkarılmasıdır. Erken kanserde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu son girişim; genellikle paısiyel mastektomi olarak ifade edilir. Gerek lumpektomi gerekse kadranektomi- ye aksiller kuraj ilave edilmektedir Ancak, nıedial kadranlarda lokalize kanserde, aksiller kuıajm yapılmamasına eğilim vardır.


Her iki durumda, postoperatif radyoterapinin uygulanması esastır. Hatta, aksiller ganglionlar pozitif ise kemoterapi, ilave edilmelidir.Parsiyel mastektomi veya kadranektomi selektif vakalara uygulanır. Vaka seçiminde;" - Kanser kitlesinin büyüklüğü 2 cm’nin altında olması,- Perifeı ik lokalizasyonda bulunması,- İntraduktal ya da lobulet arsinoma insim özelliğinde olmaması,- Soy geçmişinde meme kanseri anamnezi olmaması,- Ve hastanın mastektomiyi kabul etmemesi, yani hastanın isteği" gibi özellikler aranır.

Ayrıca, yukarıda sayılan vasıflara uymayan, ancak estetik açıdan hasta ısrar ederse ya da yaşlı ve sistemik hastalığı sebebiyle mastektominin kontıendike olduğu bir durum varsa, parsiyel mastekto-mi uygulanabilir. Parsiyel mastektomi; aksiller bölgenin nonpalpabl olduğu vakalarda uygulanmakla birlikte son zamanlarda aksiller bölgenin palpabl olduğu vakalarda da yapılmaktadır.Parsiyel mastektomi- nin, özellikle erken kanserde geniş cerrahi tedaviyi gereksiz hale getiren sonuçları yanında;

" - Meme kanserinin büyük oranda mul- tisentrik olması,- Büyük lezyonlar için kozmetik olmaması,- Tümör küçük dahi olsa, ekseriya meme başı deviasyonuna sebep olması,- Sınırlı eksizyonun nüks oranını artırması" gibi dezavantajları vardır. Parsiyel mastektomiden sonra 10 yıl içinde % 15-20 oranında lokal nüks görülmektedir. Keza, parsiyel mastektomiden sonra 5 yıllık survi %75-80, 10 yıllık ise %50-55 oranındadır. Bu tedavinin, seçilmiş ve tümörün küçük olduğu vakalarda uygulandığı dikkate alınırsa, modifıye radikal mastektomi veya radikal mastektomiye göre sonuçlarının iyi olmadığı ortaya çıkmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp