Losemi Belirtileri

Losemi Belirtileri : Lösemi Hastalığı

Lösemi kemik iliğinde yer almakta olan kan yapımını sağlayan kök hücrelerinin yapısının değişmesi nedeni ile kan hücrelerinin üretim oranında sapmaya sebep olan bir hastalıktır. Kan hücrelerinden bazıları gereğinden fazla üretilir. Bazıları ise olması gerekenden çok daha az sayıda üretilmeye başlar. Olması gerekenden daha fazla üretilmeye başlayan kan hücreleri insan vücudunda dalak, karaciğer, lenf bezleri ve sinir sistemine zarar vermeye başlar. Lösemi çocuklarda da çok yaygın şekilde görülmektedir. Lösemi, ilerleme hızına göre ikiye ayrılmaktadır. Hızlı seyreden lösemiye akut lösemi, zamanla ağır ağır ilerleyen ve uzun yıllar boyunca devam eder lösemiye ise kronik lösemi adı verilmektedir.

Lösemi Nedir

Lösemi hakkında yapılan araştırmalar löseminin sebebi hakkında kesin bilgiler vermemektedir. Bazı faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Kişinin genetik olarak lösemiye meyilli olması, böcek ilaçlarında kullanılan çeşitli kimyasallar, radyasyona maruz kalma, çeşitli kimyasal yapıştırıcılar, kişide genetik olarak mevcut olan bazı hastalıklar bir araya geldiğinde lösemiye sebebiyet verebilmektedir.

Lösemi Belirtileri


İştahta azalma ve yemek yemek istememe, kansızlık, sürekli yorgunluk ve halsizlik hali, deri üzerinde morarmalar, çeşitli kanamalar, lenf bezlerinde genişleme, kilo kaybı, yüksek ateş, deri üzerinde yer yer görülen kırmızı noktalar, görme bozuklukları, genellikle bacaklarda hissedilen kemik ağrıları, dalak ve karaciğerde büyüme, burun kanamaları, baş ağrıları, mide bulantısı, karın ağrısı, lösemi hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Kan sayımında da lösemi net olarak görülebilmektedir. Bazı değerlerdeği azalma ve artış en büyük belirtilerden birisidir.

Lösemi Nedenleri

Lösemiden korunmak amacıyla bazı önlemler almak tabii ki mümkündür. Öncelikle bilinmesi gerekir ki kan kanseri aileden geçmez. Bozulan genler en büyük lösemi nedenleri arasındadır. Genlerin bozulması da yukarıda saydığımız etkenlerden kaynaklanmaktadır. Bu etkenlerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Böcek öldürücü ilaçları solumamaya özen gösterin. Keza boya ve boya çözücüler, çeşitli yapıştırıcı maddeler, kanserojen madde içeren tüm kimyasallar da lösemiye yakalanmamak için uzak durulması gereken etkenlerden bazılarıdır. Sigara kullanımı da bütün kanser türlerinde yakalanma oranını arttırmaktadır. Dolayısı ile sigara da içilmemesi gerekmektedir.

Lösemi Hastalığı


Lösemi tedavisi diğer kanser türlerine oranla daha zorlayıcı bir sürece sahiptir. Eğer hasta çocuk değilse kemik iliği nakli gerekmektedir çünkü hastalığın tekrarlanmaması buna bağlıdır. Lösemi genellikle tedaviye sonuç vermektedir. Hastaların %80‘e yakını tedavi sonucunda sağlıklarına kavuşmaktadırlar. Keza çocuklarda da bu böyledir. Löseminin türüne göre tedavisi de değişmektedir. Hastaya ışın tedavisi uygulanabilir. İlaçla da tedavi uygun görülebilir. Çeşitli iğneler ve haplar, serumlar lösemi hastalığı tedavisinde kullanılmaktadırlar. Bu ilaçlar daha çok kötü huylu olan hücrelerin ölmesi amacıyla verilir. Kemik iliği nakli sık kullanılan bir yöntem değildir. Kemik iliği nakli için yaş sınırı 18 ila 87 arasında değişmektedir. Her 10 kişiden 9‘u kemik iliği bağışı yapabilmek için uygun özelliklere sahiptir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp