Kuru Baklagiller

Kuru Baklagiller : Leguminous bitkilerinin yenebilen tohumlarıdır. Baklagiller her ülkede yetiştirilir. Çok eski çağlardan bu yana İnsan gıdası olarak kullanılmaktadır. Akdeniz kıyılarından öteki ülkelere yayılmıştır. En önemlileri; nohut,soya fasulyesi, mercimek, barbunya, bezelye, bakla, fasulyedir. Fazla et ve süt üreten ülkelerde baklagillerin gıda olarak tüketimi azdır. Yapılan araştırmalarda, daha çok, geliri az ailelerin gıdasıdır.Kuru baklagiller tahıllar kadar kalori sağlarlar. Kapsadıkları protein % 17-35'tir. Bı vitamini, niasin, calcium ve demir yönünden de zengindirler.Baklagil proteinin bioiojik değeri, hayvansal proteinlerden daha düşüktür. Bu nedenlerle, baklagiller tahıllarla karıştırılırsa, biyolojik değeri daha yüksek protein elde edilir.Baklagillerin sindirimleri zordur. Bu durum pişirmeğe bağlıdır.Pişirmede dikkat edilecek özeliikier:

1 —- Islatma: Daneler ıslatma ile besin değerinden yitirmez. Genellikle bir gece ıslatılır. Islatma süresi uzun ve ıslatma suyu sıcak olursa, donelerin su çekme oranı fazlalaşır.i

2 — Dış kabuklan soyma: Bu olay sindirimi kolaylaştırır. Tiamlnden (Bı vitamini) çok az yitirir. Çoğu kez yemek yaparken bu yöntem kullanılmaz, fakat çocuk mamalarında gereklidir.

3 — Isıtma: Pişirme sindirimi kolaylaştırır. Normal pişirme sıcaklığı, besin değerini etkilemez. Kaynatıldıktan sonra suyu atılırsa, suda eriyen vitaminler de atılmış olur. Bu nedenle gaz yapmaması için baklagillerin, pişirilirken bir kaç kez suyunun atılması vitamin kaybına neden olur.Yağlar ekonomik kalori kaynağıdır ve bedenin enerji deposudur. İhtiyaçtan fazlasını bedende saklanır. Yağların enerji sağlamak yanında beden için başka görevleri de vardır. Yağların bileşimini oluşturan, beden tarafından yapılamıyan bazı yağ asitleri büyüme ve derinin sağlığı İçin gereklidir.

Gene yağlar aracılığıyla yağda eriyen vitaminler alınabilir. Bunlara ek olarak, yağlar organların çevresini kapatarak, dış etkenlerin zararını önlemede rol oynar.Tüm bitkisel ya da hayvansal yiyeceklerde az çok yağ vardır. En çok yağ bulunan bitkiler, yiyecekler şunlardır: Zeytin, ayçiçeği, susam, pamuk çekirdeği, ceviz, fındık, fıstık, soya fasulyesi ve mısırdır. Hayvan bedeninde yağlar yağ dokuları olarak bulundukları gibi, etin bileşiminde de bulunurlar. Öteki yağ kaynakları yiyeceklerimiz süt ve yumurtadır. Yumurtanın yağı daha çok sarışındadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp